• Tidigare var det kalla handen, men nu får flera administratörer i Region Norrbotten jobba på distans.

Coronaviruset

Öppnar för distansjobb i Norrbotten

7 december 2020

Region Norrbotten har varit restriktiva med att låta administrativ personal arbeta på distans under corona. Men när Folkhälsomyndigheten skärper de allmänna råden i länet får allt fler medarbetare sköta jobbet hemifrån.

Det är ett positivt besked, tycker Per Vestin, Visions ordförande i regionen:

– I den mån det går borde vi följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. I våras var beskedet att i stort sett alla skulle vara på jobbet. Men nu har man börjat rigga för att lönekontoret och andra enheter ska skicka hem folk och ta fram rutiner för hur det ska fungera.

Läs mer: Administratörerna nekas hemmajobb

Tre dagar hemma

En av dem som nu delvis får sköta sitt arbete på distans är lönehandläggaren Ingrid Bäckström. Tre dagar hemma ska följas av tre dagar på den administrativa serviceenheten. Och så vidare.

På måndag stämplar hon in i arbetsrummet i villan hemma i Boden för första gången.

– Där är lugnt och fridfullt, det ska nog gå bra. Jag ska koppla in jobbdatorn med min skärm och så har jag fått ett kit med tangentbord och annat som underlättar att komma in i systemen, berättar Ingrid Bäckström.

Ingen stor skillnad

Hur arbetet kommer att flyta på återstår att se. Ingrid Bäckström utför de flesta av sina arbetsuppgifter på datorn, därför tror hon inte att skillnaden blir så stor.

– Jag tror att man är mer effektiv på arbetsplatsen, men nu är situationen som den är. Dyker det upp något problem kan jag alltid ringa mina kolleger som är på arbetsplatsen.


Relaterade artiklar