• Trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer så är det flera arbetsgivare som inte tillåter hemmajobb.

Coronaviruset

Arbetsgivare säger nej till hemmajobb

24 april 2020

Flera arbetsgivare runt om i landet tillåter inte hemmajobb, trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer med anledning av coronasmittan. Administratörerna i Region Norrbotten är några som drabbats av arbetsgivarens strikta regler.

Visions förbundsordförande Veronica Magnusson berättar om frustrerade medlemmar runt om i landet som har hört av sig:

– Fokus borde vara att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är förbryllande att arbetsgivare säger nej till distansarbete som skulle kunna minska smittspridningen och osäkerheten på arbetsplatserna, säger hon.

Administratörerna tillåts ej

I Region Norrbotten skulle i princip samtliga administratörer i regionhuset kunna jobba hemifrån, anser Visions lokala ordförande Per Vestin.

Men arbetsgivaren håller inte med.

– Tre till fyra procent skulle kunna sköta arbetsuppgifter hemifrån. Men personalen anses kunna behövas inom vården och därför tillåts inte hemarbete, säger regionråd Linda Frohm (M) till Norrbottens-Kuriren

Alt-textPer Vestin. Foto: Privat.Det är en förklaring som Per Vestin inte ger mycket för:

– Så länge det inte behövs inom vården behöver de ju inte heller vara på jobbet. Om det finns bärbara datorer kan jag inte se varför våra medlemmar inte skulle kunna jobba hemifrån, säger Per Vestin, som har haft kontakt med flera bekymrade medlemmar de senaste veckorna.

– De som hört av sig har velat jobba hemifrån. De är oroliga för att de ska smittas på jobbet helt enkelt.

Vision vill se digitalisering

Arbetsgivarna borde ta tillfället i akt att lyfta det digitala arbetet, både för att utveckla verksamheten men också för att underlätta distansarbete. Det är en av fråga som Vision driver i dessa coronatider, berättar Veronica Magnusson:

– Det är något som arbetsgivarna kommer ha stor nytta av framöver. Även i områden dit smittspridningen ännu inte har nått borde man förbereda sig.


Relaterade artiklar