Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Få kommuner har maxgräns för antal medarbetare för chef

Publicerad 2022-09-01

Färre än var femte granskad kommun har ett riktmärke för antal medarbetare per chef. En majoritet av de som har en gräns följer den dessutom inte. Det visar nya siffror från tidningen Chefen i fokus. Vision vill att kommunerna höjer ambitionerna för att säkra en god omsorg och medarbetarnas arbetsmiljö.

– Inom äldreomsorgen är det tyvärr vanligt att en chef ansvarar för över 50 medarbetare. Att kommunerna saknar maxtak, eller inte följer de gränser de själva beslutat om sätter både äldres och medarbetares hälsa på spel. Att få ner antalet medarbetare per chef borde vara hög prioritet i alla kommuner, säger Veronica Magnusson, ordförande i Vision.  

I flera verksamheter inom välfärden, inte minst inom äldreomsorgen, är antalet medarbetare per chef högt. Coronakommissionen slog fast att de verksamhetsnära cheferna i äldreomsorgen ansvarar för i snitt 60 medarbetare. Samtidigt är forskningen entydig. Alltför stora grupper leder till en rad negativa effekter, exempelvis stress och ökad personalomsättning. 

Chefen i fokus granskning visar att endast 16 procent av kommunerna har ett riktmärke för hur många medarbetare en chef ska ansvara för. Samma granskning visar dock att 85 procent av de som har ett maxtak har chefer som ansvarar för fler medarbetare. Kommunerna följer alltså inte de riktlinjer de har satt upp.

Undersökningen visar också att några kommuner har satt gränsen vid 35 medarbetare, ett högt antal som kan sätta stor press på både chefer och medarbetare.

– För att säkra en god omsorg och medarbetarnas hälsa. 25 medarbetare per chef är ett bra riktmärke. Vi vill se att kommunerna inför maxtak, och att de följer upp att de följs i alla verksamheter, säger Veronica Magnusson.

Undersökningen är gjord av Visions oberoende ledarskapsmagasin Chefen i Fokus. 135 kommuner ingår. Läs mer: Trots larm – få har maxtak för hur många medarbetare en chef ska leda — Vision

För kommentarer:
Veronica Magnussion, ordförande i Vision, 0707462124 
veronica.magnusson@vision.se

För mer information om undersökningen: 
Lotta Ekstedt, chefredaktör Chefen i fokus, 0722027452 
lotta.ekstedt@vision.se 

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar