Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Studenter samtalar om extrajobb.

Allt om dina rättigheter vid extrajobb

2023-09-08

Extrajobb är ofta anställningar i form av visstids-, behovs- och säsongsanställningar vilket exempelvis många studenter är väl bekanta med. Men det som kanske inte är lika bekant är vilka rättigheter och skyldigheter du har som extraanställd.

Fakta

I lagen om anställningsskydd (LAS) finns regler om hur uppsägning och avsked ska gå till, till exempel om uppsägningstider, turordning och företräde till återanställning. 

LAS - lagen om anställningsskydd

Behöver du rådgivning i frågor berör ditt arbetsliv? Vision Direkt ger stöd och råd till dig som är medlem i Vision.

Kontakta Vision

Som studentmedlem i Vision kan du ringa till vår rådgivning Vision Direkt om du har frågor kopplat till ditt yrkes- och studentliv. Isa Jennehov som är en av Vision Direkts rådgivare reder ut vad som egentligen gäller för extrajobb och ditt studentmedlemskap.

Gäller samma regler för extrajobb som för en tillsvidareanställning? 

Både ja och nej. Extrajobb vid sidan om studierna kan ofta vara "vid behovsanställningar". Det innebär att arbetsgivaren ringer in dig när de har behov. Den typen av anställning är ofta mer osäker än en fast anställning, där du jobbar ett visst antal timmar i veckan och får månadslön. Om du har en vid behovsanställning har du ingen skyldighet att tacka ja till pass, men arbetsgivaren är inte heller skyldig att ge dig ett visst antal pass om ni inte kommit överens om det.

Regler om arbetstid, till exempel att du inte får jobba för mycket, att du ska ha en bra arbetsmiljö och rätten till ett anställningsavtal är dock samma som vid en fast anställning. Vissa arbetsgivare kan också erbjuda möjligheten till "provjobb" utan lön - det ska du inte gå med på. Du ska alltid få lön när du jobbar!

Har jag rätt till Visions medlemserbjudanden trots att jag bara arbetar extra/deltid?

Ja absolut! Både som yrkesverksam medlem och studentmedlem har du möjlighet att ta del av alla våra medlemserbjudanden. Du har också möjlighet att ringa vår arbetsrättsliga rådgivning Vision Direkt för råd och stöd. Det kan du göra även om du har ett extrajobb.

Är det skillnad mellan timlön mot månadslön ur arbetsrättsligt perspektiv?

Egentligen är den enda skillnaden hur du tjänar in din lön. Om du har en timlön får du ut lön för de timmar du arbetar en månad. Om du har månadslön får du samma lön varje månad, oavsett hur många dagar den månaden innehåller. Du kan både vara fast anställd, tidsbegränsat anställd och vid behovsanställd och ändå få en timlön.

Hur långt i förväg måste jag meddela förhinder om jag inte kan jobba ett pass?

Om du har tackat ja till ett arbetspass behöver du jobba, annars ses det som arbetsvägran. Men du kan alltid ta kontakt med din chef och höra om det är okej att du exempelvis byter pass med någon.

Undantagen är om du exempelvis är sjuk eller behöver vabba, då har du rätt att vara frånvarande från jobbet. Då ska du anmäla det på en gång.

Hur lång uppsägningstid gäller för extrajobb?

Det beror på om du har en vid behovsanställning eller inte. Om du har en vid behovsanställning har du ingen skyldighet att tacka ja till pass och därför kan du helt enkelt tacka nej till framtida pass. Men om du har en anställning där du förväntas arbeta ett visst antal dagar eller timmar i veckan behöver du titta i ditt anställningsavtal för att se vilken uppsägningstid du har.

Kan jag få hjälp från Vision även om jag är studentmedlem?

Ja, du kan få stöttning från Vision oavsett om du är studentmedlem eller yrkesverksam medlem. Om du exempelvis har ett extrajobb och din arbetsgivare ställer in pass eller inte betalar din lön har du rätt att bli företrädd av Vision. Då är det bra om du kontaktar Vision Direkt på en gång.

Hur vet jag vilken lön jag ska begära när jag får jobb?

Om du ska börja jobba inom Visions organisationsområde kan du ringa in till Vision Direkt för att få lönecoachning och lönestatistik. Generellt kan sägas att du har rätt till en lön som motsvarar din erfarenhet, utbildning, ansvaret i tjänsten du söker och vad du har för kompetenser i övrigt.

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss