Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Anna Toftedahl, ledamot i Förbundsstyrelsen
    Anna Toftedahl är ett av Visions nya klimatombud.

Vision först i Sverige med att införa klimatombud

2022-06-27

Klimatomställningen berör oss alla, oavsett yrkesgrupp. För att ge medlemmarna större inflytande och möjlighet att påverka i en hållbar riktning på sina arbetsplatser har Vision infört rollen som klimatombud. Det gör Vision till pionjärer när det kommer till att ta miljöarbetet in i det fackliga rummet.

Många medlemsgrupper i Vision förhåller sig till klimatomställningen i sitt dagliga arbete, och allt fler kommer att beröras. Det handlar både om att delta i att minska klimatpåverkan och att ställa om verksamheter till de förändringar vi ser i klimatkrisens spår. 

Arbetsplatserna är en viktig arena för förändring, och den offentliga sektorn har stor påverkan på exempelvis utsläppsmängd. För att driva på arbetet lokalt har Vision arbetat fram en ny facklig roll. 

Klimatombuden förväntas ta tillvara och kanalisera medlemmars idéer och engagemang, och att sprida sina kunskaper till intresserade medlemmar.

Engagera dig som klimatombud

Ska nå ut med klimatinsatser på arbetsplatser

Fackföreningsrörelsen är en av de största föreningsverksamheterna i Sverige. Det innebär att facket har ett stort inflytande på arbetsmarknaden, även när det gäller att utbilda medlemmarna ute i landet.

– I ett stort perspektiv handlar det om att få kraft i klimatfrågan ute på arbetsplatserna där Visions medlemmar finns. Det är en kunskapsfråga och kan vi nå ut till fler och utbilda fler i konkreta insatser så finns en stor potential i att få genomslagskraft, berättar Hilda Johansson som är ordförande i Vision Göteborg och ett av de första klimatombuden i Sverige.

Vill påverka förutsättningarna för klimatsmart arbete

Insatserna som de cirka 50 klimatombuden jobbar med kan handla om allt från att starta studiecirkel och driva på för kompensationer för dem som transporterar sig klimatsmart, till att se till att påverka för en mer hållbar offentlig upphandling.

I Göteborg pågår just nu ett stort arbete för att påverka förutsättningarna för de som jobbar med miljö- och klimatfrågor. Målet är att införa förändringar i miljöledningssystemet för att säkerställa att arbetet snabbt går åt rätt håll.

– Rent konkret jobbar vi för att alla anställda ska ha bra förutsättningar. Inte bara i deras arbetsmiljö utan också när det gäller möjligheter till effekten i deras arbete, berättar Hilda Johansson.

Kombinerar styrelsearbete och klimatombud

Att vara fackligt klimatombud i Vision är ett förtroendeuppdrag som ger möjlighet att påverka. Utöver rollen som miljöinspektör på Miljösamverkan östra Skaraborg och invald i Visions förbundsstyrelse är Anna Toftedahl nu även klimatombud.

– Det känns viktigt för att vi i styrelsen ska ha koll på vad som krävs. Dessutom är jag personligen engagerad av miljöfrågor, så när möjligheten att vara klimatombud dök upp ville jag ta chansen eftersom det är frågor jag också vill driva i styrelsen, säger Anna Toftedahl.

Pionjärer i långsiktigt klimatarbete

Lokalt har Anna frågat medlemmarna var de ser att det går att minska klimatavtrycket hos arbetsgivaren. Det landade i en rad förslag som nu lämnats in till arbetsgivaren. Ett av dem är att sätta press på den bilpool som arbetsgivaren använder, för att få fler fossilfria alternativ. Ett annat förslag handlar om att införa flergångstossor där det är möjligt.

– Klimatombuden är pionjärer på ett sätt, men målet är förstås att det ska vara en naturlig del i det fackliga arbetet för alla. På sikt kanske vi inte behöver ha klimatombud eftersom klimatfrågor förhoppningsvis är en integrerad del av allt vi gör, säger Anna Toftedahl.

På agendan: 1 000 klimataktiviteter

En gång i veckan träffas en projektgrupp bestående av sju klimatombud för att skapa en gemensam plan framåt och utbyta erfarenheter. Alla har olika förutsättningar beroende på arbetsgivare.

– Innan årsskiftet är målet att Vision ska ha genomfört 1 000 klimataktiviteter som minskar klimatavtrycket på arbetsplatserna. Det är både stort och smått, allt från att plocka skräp lokalt till att påverka en hel kommuns ledningssystem. Det är kombinationen som gör att vi har möjlighet att påverka på bred front, säger Hilda Johansson.

Text: Sofie Lundmark

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss