Sök bland lokala kurser och aktiviteter
Kontakt:
utbildning@vision.se
OM E-UTBILDNINGEN
Denna utbildning vänder sig till dig som är ny som Vision-ombud, men här finns också mycket matnyttigt för dig som varit förtroendevald ett tag.
Utbildningen tar ungefär en halv dag att genomföra (gärna fördelat över 2-3 tillfällen). Målet är att skapa ett ökat engagemang och känsla av trygghet i rollen som Vision-ombud. I förlängningen vill vi kunna bidra till en ökad facklig närvaro på våra arbetsplatser. Utbildningen består av fyra utbildningsdelar som i sin tur är indelade i flera kapitel.
MÅLGRUPP
Nya Vision-ombud
OMFATTNING
Ca 4 timmar
Gå till e-utbildningen
Kontakt:
utbildning@vision.se
Det här är en e-utbildning för dig som förtroendevald som vill utveckla dina kunskaper och ta nästa steg i rollen att företräda våra medlemmar. Utbildningen bygger vidare på det du får lära sig om arbetsrätt i medlemsutbildningen Påverka ditt arbetsliv och Utbildning för Vision-ombud. Den kommer att ge dig en större trygghet i ditt fackliga uppdrag och verktyg för att påverka och arbeta aktivt på din arbetsplats.
Efter att ha avslutat e-utbildningen och deltagit i ett kompletterande webbseminarium kan din avdelning/klubb söka fullmakt/intyg för godkänd förhandlare för dig hos ert Visions center.
I denna utbildning får du bland annat:
- utveckla din roll och företrädarskap
- öka kunskapen om den svenska modellen
- utforska arbetsrättsliga lagar och avtal
- öva på dialog och förhandling
- praktiska uppgifter som du ska göra på arbetsplatsen
MÅLGRUPP
Förtroendevalda från samtliga avtalsområden som varit verksamma som ombud i minst ett år och som gått medlemsutbildningen Schyst arbetsliv samt Utbildning för Vision-ombud.
OMFATTNING
Utbildningen beräknas ta cirka åtta timmar att genomföra.
För att vara aktuell för fullmakt/intyg för godkänd förhandlare måste du också delta på e-utbildningens kompletterande webbseminarium som genomförs som en heldagträff online.
KOSTNADER OCH LEDIGHET
När du ska göra e-utbildningen söker du ledighet från ditt ordinarie arbete med bibehållen lön för en dag (utbildningen är beräknad att ta ungefär 8 timmar). Ledigheten söker du enligt Förtroendemannalagen § 7. Sedan kommer du överens med din chef om hur du bäst fördelar de åtta timmarna.
För att delta på det kompletterande webbseminariet söker du ledighet enligt samma lag.
För att kunna söka ledigt för facklig utbildning måste du vara anmäld till arbetsgivaren som facklig förtroendevald enligt § 1 i Förtroendemannalagen.
Gå till e-utbildningen
Kontakt:
utbildning@vision.se
NPF i arbetslivet är Visions digitala utbildning som syftar till att skapa en ökad förståelse för olikheter på arbetsplatsen. Den vänder sig till dig som kollega som vill skaffa mer kunskap om hur arbetslivet kan upplevas för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).
Alla ska få ut så mycket som möjligt av sitt arbetsliv. Du kan göra stor skillnad för kollegor genom att skaffa kunskap och öka din förståelse för vad som påverkar personer med NPF, på ett annat sätt än vad det påverkar dig.
MÅLGRUPP
Medlemmar
TID
Ca 25 min
GÅ UTBILDNINGEN TILLSAMMANS
Utbildningen är framtagen för att genomföras individuellt. Det finns dock stora fördelar med att även titta på materialet tillsammans på arbetsplatsen. Låt frågor och exempel skapa diskussion om olikheter och NPF.
Gå till e-utbildningen
Kontakt:
utbildning@vision.se
Här har vi samlat information för dig som vill veta mer om vad det innebär att vara Vision-ombud. Lärresan består av åtta korta filmer, tips och information om uppdraget.
En smidig introduktion till uppdraget helt enkelt. Välkommen in.
Målgrupp
Medlemmar och förtroendevald
Gå till e-utbildningen
Kontakt:
utbildning@vision.se
Det här är en utbildning för dig som är ny i din roll med ansvar för löneprocessen i din avdelning eller klubb. För Vision är lön en av våra hjärtefrågor. I din roll blir du Visions ögon och öron ute på arbetsplatsen och bidrar till att vår lönepolitik blir verklighet.
Utbildningen ger dig kunskap om hur du arbetar med hela löneprocessen lokalt. Du kommer både få kunskap när du kan påverka, i vilka forum och på vilka sätt.
Målet är att du ska känna dig både trygg och känna ett ökat engagemang för att kunna påverka löneprocessen och öka medlemmarnas inflytande.
När du är klar med utbildningens alla delar kan blir du godkänd och kan ladda ner ett intyg på att du gått utbildning i löneprocessen.
Detta får du lära dig:
- Vad en lön är och kunskap om Visions lönepolitik
- Vad ditt uppdrag innebär i praktiken
- Förstå vikten av dialog med medlemmar och arbetsgivare
- Kunskap och metoder för att stödja och coacha medlemmar
- Hur du kan arbeta lokalt med löneprocessen under ett år och över tid
- Förstå löneprocessen ur olika perspektiv för att enklare kunna påverka
- Tips på hur du hanterar olika situationer
- Vilket stöd som finns i ditt uppdrag och var du hittar mer information
MÅLGRUPP
Förtroendevalda inom samtliga avtalsområden med ansvar för löneprocessen i avdelningar och klubbar.
Du har gått medlemsutbildningen Påverka ditt arbetsliv och Utbildning för Vision-ombud.
OMFATTNING
Utbildningen tar totalt cirka åtta timmar att genomföra. Vi rekommenderar att du dela upp avsnitten och genomför utbildningen stegvis under flera dagar.
KOSTNAD OCH LEDIGHET
När du ska gå e-utbildningen söker du ledighet från ditt ordinarie arbete med bibehållen lön för en dag (utbildningen är beräknad att ta ungefär 8 timmar). Ledigheten söker du enligt Förtroendemannalagen § 7. Sedan kommer du överens med din chef om hur du bäst fördelar de åtta timmarna. Behöver du underlag till din ledighetsansökan hittar du den under Resurser i utbildningen.
Undrar du över något kring ledigheten eller stöter på problem hör du av dig till: utbildning@vision.se.
För att kunna söka ledigt för facklig utbildning måste du vara anmäld till arbetsgivaren som facklig förtroendevald enligt § 1 i Förtroendemannalagen.
Gå till e-utbildningen