Lön och villkor

Lön för kökschefer – hela listan

29 januari 2024

Vad tjänar en kökschef? Lönen är 45 023 kronor i månaden i snitt för första linjens kökschef i kommuner. Det visar Chefen i fokus kartläggning.

Chefen i fokus har sammanställt lönerna för enhetschefer inom köks- och måltidsarbete i landets samtliga kommuner 2023.

Det är stora skillnader i lön beroende på i vilken kommun  man jobbar. I tabellerna nedan hittas den högsta lönen för kökschefer, över 55 000 kronor i snitt, i Kungälv. Den lägsta lönen bland de vi presenterar finns i Uppsala, och ligger på drygt 34 000 kronor i snitt. 

Lönen för kökschefer i landets kommuner är 45 023 kronor i snitt.

Lista: Lön för kökschefer (enhetschefer) i kommuner

Yrken som berörs i denna kartläggning är enhetschefer inom köks- och måltidsarbete.

Fler löner för enhetschefer:

→ Lön för enhetschefer inom andra områden

Här är löner för förvaltningschefer i kommuner och regioner:

→ Lön för kommunernas och regionernas toppchefer

Mer statistik:

 På Vision.se hittar du lönestatistik för alla Visions 4 000 yrken

Så gjordes undersökningen

Arbetsidentifikation kommuner och regioner (aid) är ett system för att gruppera arbetsuppgifter som ligger till grund för den partsgemensamma lönestatistiken. Alla anställda placeras på en aid-kod efter innehållet i arbetet.

Chefen i fokus har begärt in uppgifter om chefernas medellöner för 17 områden/aid-koder i kommunerna och regionerna. Medellönerna baseras på lönestatistik från den 30 november 2023.

Snittlönerna för riket i yrkena är beräknade på alla löner i landet men i tabellerna presenteras bara de kommuner och regioner där antalet anställda i yrket är minst fyra.

Sättet att föra statistik kan göra att skillnader ser större eller mindre ut än de egentligen är eftersom det inte säkert att alla kommuner och regioner grupperar sina chefer på exakt samma sätt.