Hur hanterar jag en besserwisser på jobbet?
9 april 2025
Susannes medarbetare William är helt klart en besserwisser, vilket förstör för resten av arbetsgruppen. Samtidigt är Susanne beroende av Williams kunskaper. Tre chefer ger henne råd.
Susanne bollar gärna idéer med sin medarbetare William. Han är både klok och har mycket kunskap, upplever Susanne. Ibland tänker hon att beslut hon tar egentligen är Williams beslut.
→ 4 egenskaper som gör dig till en bra chef
William är alltid så säker på sin sak. Men det är på både gott och ont, då det är svårt att ifrågasätta det han säger. Och även om han ofta har rätt, så har han inte alltid rätt. Man skulle faktiskt kunna kalla honom besserwisser, tänker Susanne.
Dåligt för resten av teamet
William tar mycket plats på arbetsgruppens gemensamma möten. Andra medarbetare har berättat för Susanne att de kan känna sig omkullpratade av William och att de börjar tröttna på att han alltid ska veta bäst.
Samtidigt som Susanne verkligen vill lyssna på alla medarbetares tankar och idéer och att alla ska komma till tals, så är hon mån om Williams kunskaper.
Hur ska Susanne hantera Williams besserwisser-aktiga beteende för att behålla en fungerande arbetsgrupp utan att riskera att gå miste om hans klok- och kunskap?
Tre chefer svarar
Annika Davidsson, verksamhetschef på vård- och omsorgsboende, Annika DavidssonDanderyds kommun
– Susanne glider med för mycket. Risken finns att de andra tappar förtroendet för henne. Hon måste ta tillbaka ledarskapet och fatta egna beslut. Hur ska hon annars ta ansvar för beslut som visar sig vara dåliga?
– Frågan är om William sitter inne på grejer som är avgörande för verksamheten, eller pratar han bara mycket utan att faktiskt ha på fötterna? Susanne bör försöka analysera och reflektera över hans argument. De kan problematisera och sticka hål på eventuella bubblor tillsammans. Utöver det behöver Susanne ta ett snack med William om hur han tänker kring att andra ska få komma till tals.
– Susanne kan också börja bolla sina frågeställningar med andra medarbetare enskilt. En del är ofta tysta men har egentligen mycket att säga. Som chef har hon dessutom ansvar att se till att alla kan göra sina röster hörda på möten.
Saleh Al Awlaki, enhetschef för särskilt boende, Östra Göinge kommunSaleh Al Awlaki
– Det är viktigt att Susanne förstår sin egen roll och jobbar med sig själv och sitt ledarskap. Hon behöver vara tydlig med att det är hon som fattar besluten, även om inspel från medarbetare kan vara viktiga. Men då behöver hon lyssna in hela gruppen. Om hon inte kan ta beslut utan William, bör hon fundera på om hon verkligen ska vara chef.
Hur ska Susanne hantera William?
– Hon kan ge honom individuell återkoppling och berätta att han är en resurs, men samtidigt förklara att hans sätt på gruppmöten påverkar arbetsklimatet negativt. Kanske kan hon erbjuda William en mentorsroll för nyanställda, så att han får använda all sin kunskap.
– Vid möten med hela arbetsgruppen bör Susanne uppmuntra till diskussion. Hon kan sätta upp regler som gör att alla får komma till tals. Och om William kommer med förslag, kan hon fråga om någon annan också har något.
Charlotte Hall, arbetssökande chef, HaningeCharlotte Hall
– Det är lite oroväckande att en medarbetare är den som fattar beslut åt Susanne, även om det såklart är bra att hon känner stort förtroende för William.
– Jag tycker att Susanne ska ge William jättemycket positiv feedback vid resultat- och målsamtal, men samtidigt säga att det är viktigt att släppa fram andra i gruppen och lyssna på dem. Det kan ju dels vara så att någon annan har samma kloka synpunkter som William, och som också ska få visa det. Ur Susannes synvinkel är dessutom flera olika åsikter och lösningsförslag från olika personer något som leder till bästa besluten, när man vridit och vänt på saker.
– Susanne behöver också i dialog med övriga medarbetare få dem att våga ge både William och varandra positiv och korrigerande feedback. De kan få öva på att göra det i en workshop.