Kan chefen införa obligatorisk fika för återhämtning och sammanhållning?
15 januari 2025
Monica är aldrig med på fikarasterna. Hennes chef Urban vill få henne att hänga med av flera skäl. Men kan han verkligen tvinga henne?
Klockan är halv tre och då är det fikarast. Det är sedan gammalt. Alla vet, och alla på avdelningen kommer, i mån av tid. Utom Monica. Det beror inte på att hon jämt har för mycket att göra, så mycket vet Urban, hennes chef.
De få gånger Monica har varit med har Urban märkt att hon är väldigt tyst och ser ganska obekväm ut.
Återhämtning på fika?
Urban tänker att alla är olika och ska få göra som de vill – eller? Jo, fika är frivilligt, men syftet med rasten är återhämtning.
Urban är medveten om att olika personer återhämtar sig på olika sätt. Men att sitta kvar och jobba medan andra fikar, som Monica gör, kan väl knappast vara återhämtande, och jag har ju ett arbetsmiljöansvar, grubblar Urban.
"Därför borde alla fika"
Dessutom finns det andra argument för att vara med och fika. Till exempel att behålla eller till och med öka sammanhållningen i arbetsgruppen, eftersom man lär känna varandra på ett helt annat sätt än när man bara jobbar. Även om de ibland också snackar lite jobb på fikat.
Det kan också vara så att Monica behöver träna på att vara lite mer social, tycker Urban. Säkert utmanande för henne, men också utvecklande, funderar han vidare.
Besluta om tvångsfika?
Kanske borde han besluta om obligatorisk närvaro på fikarasterna. De sker trots allt på betald arbetstid.
→ Lär dig lyssna på medarbetarna
Urban tar upp saken på en arbetsplatsträff, APT. Monica säger inte så mycket då heller, men en annan medarbetare och flitig deltagare på fikorna, Nejla, invänder: ”Fikat måste vara fortsatt frivilligt. Vi har ju rätt till fikapauser men det måste vara lika rätt att avstå”, säger hon.
Ska Urban strunta i Nejlas åsikt? Eller kan han göra något för att få med Monica på fika frivilligt?
Tre chefer svarar:
Peter Eriksson, näringslivschef, Bollnäs kommun
– Urban behöver ha respekt för Monicas personliga utrymme. Hon kanske inte alls känner sig bekväm i sociala sammanhang, utan upplever rasterna med andra som mer stressande än avkopplande. Att pressa någon till medverkan skapar bara negativa känslor och minskad trivsel.
Vad ska Urban göra då?
– Om han vill bygga en stark gruppdynamik med inkluderande social gemenskap så tror jag att hans ingång till att lyckas är att bygga tillit och bjuda in Monica till fikarasten utan att sätta press. Med en öppen och vänlig inbjudan kan han själv bidra till en god arbetsmiljö där alla känner sig inkluderade utifrån sina egna villkor, och då kanske Monica också börjar delta vid fikat.
Finns det andra sätt att inkludera Monica?
– Be att få hennes input i andra sociala eller professionella sammanhang.
Charlotte Hall, områdeschef förebyggande och myndighet, Haninge
kommun– Jag skulle aldrig tvinga någon att vara med på fikat. Jag vet många som är jätteduktiga på sitt jobb men helt enkelt inte gillar att fika. Det tycker jag att man ska respektera.
– Som chef är jag noga med att ha en kontinuerlig dialog med mina medarbetare. Då kan man fråga och få kännedom varför någon inte vill vara med på fikat. Är anledningen exempelvis att personen är mobbad? I så fall måste man ju göra något åt det.
Men Urban är bekymrad för Monicas återhämtning.
– Hon kanske får återhämtning genom att vila en stund ibland och sträcka på sig. Men det behöver Urban ta reda på, eftersom det är hans uppgift att se till att hon har en bra arbetsmiljö.
Sammanhållningen då?
– Sammanhållningen mår bra av att vi alla har respekt för att alla är olika. Och den blir problematisk om man tvingar någon till något som den faktiskt inte måste göra.
Christian Ståhl, enhetschef förvaltningen för funktionsstöd,
Göteborgs stad– Vi är alla olika som personer. Vissa får massor av energi av att samlas och göra gemensamma aktiviteter, medan andra blir trötta av det. Därför tycker jag att det är viktigt att fikastunderna är frivilliga och inte pressa på med något som kan skapa stress eller obehag.
– Men att den här situationen kan ge Urban en möjlighet att lära känna Monica lite närmare genom att ställa öppna frågor som: ”Hur känner du för det gemensamma fikat?”. Kanske dyker det upp något kopplat till arbetsmiljön som är bra för Urban att veta. Det kan vara så att Monica är obekväm med någon i arbetsgruppen och inte vill vara med på fika av det skälet.
– Och om Monica säger att anledningen till att hon inte vill vara med på fikat är för att kunna gå hem tidigare så hade jag påpekat att fikat är på betald arbetstid.