• Arbetslivs- och alkoholforskaren Ulric Hermansson ger tips till den som vill dricka mindre alkohol.

Hälsa

Chefer dricker mest alkohol – så vet du om du är i riskzonen

21 oktober 2024

Chefer dricker mer alkohol än andra yrkesgrupper. Arbetslivs- och alkoholforskaren Ulric Hermansson tipsar om hur du kan göra för att minska intaget av alkohol.

En ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visar att chefer är den yrkesgrupp som dricker mest alkohol.

Varför det är så besvarar inte rapporten, men alkohol-och arbetslivsforskaren Ulric Hermansson vågar sig på en kvalificerad gissning.

– Först vill jag säga att det inte är jättestor skillnad mellan chefsyrken och andra yrken i alkoholkonsumtion, enligt rapporten. Men ju bättre ekonomi, desto mer dricker man, rent allmänt. Och chefer tjänar oftast mer än andra. Fritid är en annan faktor. Det vore dumt att påstå att chefer har mer tid, men de har i högre utsträckning friare tid, de kan alltså styra sin tid bättre.

→ Så tjänar chefer i kommuner och regioner

Går det att sköta sitt jobb om man är högkonsument av alkohol?

– Det beror på vilket jobb du har. Men om du dricker mycket dagen före och har en ”hang over”-effekt så ökar risken att ta fel beslut, du har nedsatt reaktion och ork och lägre produktivitet. Med det sagt, många klarar sitt jobb hyggligt trots att de är högkonsumenter och har tappat kontrollen över sitt drickande. Då är risken att de inte tar itu med problemet.

→ 20 frågor att ställa till någon som underpresterar

Hur vet man om man dricker för mycket?

– Det finns riktlinjer som säger att tio så kallade standardglas per vecka eller fyra standardglas per tillfälle en gång i månaden är riskbruk. Skriv ned hur många standardglas du dricker och hur ofta och jämför med riktlinjerna.

– Rätt många arbetsplatser har också årliga hälsokontroller, det är också en effektiv metod.

Hur märker man om en kollega dricker för mycket?

– Det är inte lätt att upptäcka. Det är farligt att leta efter kännetecken, för även om de finns så är de inte alkoholspecifika. Men om man ändå har en misstanke, säg det på ett hyggligt sätt. Kräv inte något svar. Det flesta vill kanske inte svara, utan i stället dölja, men tar ändå det till sig och medvetandegör för sig själva.

→ Svåra samtal – så gör du

Hur kan man göra om man vill dricka mindre?

–  Gör en alkoholkalender: För dagbok över din konsumtion för att få en tydlig bild av hur mycket och hur ofta du dricker. Det är svårt att minnas annars. En dagbok skapar medvetenhet kring konsumtionen. Fundera över hur mycket alkohol som är rimligt för dig och hur ofta du dricker, och sätt upp mål. Registrera samtidigt ditt välmående. Kanske märker du efter ett tag att du sover bättre, mår bättre och är piggare när du dricker mindre och mer sällan. Då är det bingo.