• Bianca Kronlöf, huvudrollsinnehavare i Så länge hjärtat slår (varifrån bilden är tagen), tipsar om hur du kan bli modigare.

Kultur

Bio-aktuella Bianca Kronlöf: Öva på att vara modig

15 oktober 2024

Bianca Kronlöf har huvudrollen i Så länge hjärtat slår, en film som bygger på verkliga händelser under coronapandemin. Det här är vad chefer kan lära av filmen – och om mod, enligt Bianca Kronlöf.

Kort sammanfattat handlar filmen om vårdbiträdet Hanne, spelad av Bianca Kronlöf, som visselblåser till media om de missförhållanden som råder på äldreboendet där hon jobbar under brinnande coronapandemi.

Vad kan chefer lära sig av filmen?

– Man kan fundera på om man har en arbetsplats där det går att larma i ett pressat läge. Vågar dina medarbetare säga ifrån? Sedan handlar det inte om att undvika kris, utan om hur vi agerar när blir kris, säger Bianca Kronlöf.

→ 3 måsten för chefer under kris

Det krävdes ganska mycket mod av Hanne att visselblåsa. Du brukar också beskrivas som modig.

– Ja, men jag jobbar feministiskt och antirasistiskt, alltså med samhällsförändringar, och inte med liv som står på spel. Men alla som vågar säga emot är modiga.

Hur blir man mer modig?

– Det är lätt att känna sig rädd och ensam när man ska gå emot något som känns fel. Men bästa sättet är att öva. Du behöver inte tänka att du ska ha all kunskap eller vara så välformulerad. Ibland räcker det med ett nej, eller att säga att det där var inte kul. Andra kommer att hålla med. Och för varje gång du säger ifrån så blir det lättare nästa gång.

– Du kan också prata ihop dig med någon innan så att ni kan vara två som säger ifrån.

Du har själv arbetat på ett LSS-boende en gång i tiden. Hur tycker du att en bra chef ska vara?

– Jag tycker inte att det är något fel med hierarki, så länge den är uttalad, det vill säga att jag som medarbetare vet var mitt ansvarsområde börjar och slutar, och vem jag ska gå till med frågor. Men outtalad hierarki är det värsta jag vet. Till exempel att någon får mer betalt trots samma utbildning eller att alla bara lyssnar på en person trots att den egentligen inte har mandat att bestämma.

– En bra chef är tydlig och inte konflikträdd. Chefen ska kunna ta tag i problem snabbt och lösningsorienterat, utan att lägga på skuld eller skam.

→ Egenskaper för en bra chef