Petra Lundh tar ledartröjan mot gängkriminaliteten
26 januari 2024
Nya rikspolischefen har ett tufft jobb framför sig med ökande gängkriminalitet. Men Petra Lundh är övertygad om att allt kommer att bli bra en dag.
Vilket var ditt första chefsjobb?
– Det är lite kul, för det hade också med Polisen att göra. Jag var kanslichef i Göteborgskommittén, en statlig utredning som hade i uppdrag att granska kravallerna i samband med EU-toppmötet i Göteborg i juni 2001. Det var ett jätteroligt uppdrag som gav mersmak att leda.
Vad är skillnaden på dig som chef då och nu?
– Såklart utvecklas man hela tiden, men jag har samma egenskaper och ledarskapsfilosofi nu som då: Jag tycker om människor, är nyfiken, gillar att träffa folk och ställa frågor hur saker fungerar, vad som inte fungerar, vad som skulle kunna fungera. Jag försöker hitta lösningar och omsätta dem i praktiken. Jag drivs av att göra saker lite bättre.
Vilken är din bästa ledaregenskap?
– Att jag är närvarade, tillgänglig och lyssnar på människor. Det är superviktigt. Sedan är jag modig när det gäller att hitta lösningar på utmaningar tillsammans med medarbetarna.
Finns det någon egenskap du vill utveckla?
– En sak som jag lärt mig genom åren är att man måste ha medarbetare med sig vid förändringar. De måste få ta tid, även om jag själv har ett starkt driv. Jag måste vara observant på att det finns risker med snabba förändringar.
→ Egenskaper en bra chef bör ha
Hur är det att vara rikspolischef med tanke på gängkriminaliteten?
– Läget är väldigt utmanande, kanske den tuffaste tiden för Polisen någonsin på grund av gängkriminaliteten som ökade dramatisk runt 2018 och sedan har fortsatt.
– Jag har funderat mycket på utsattheten och att ha det yttersta ansvaret i den värld vi lever. Därför var jag var först tveksam till uppdraget, men när jag väl bestämde mig, så kände jag att jag vill bidra till att göra Sverige tryggare och säkrare. Det kommer ta tid, men det är min fasta övertygelse att det går att få bukt med problemen.
– Polisen är inte ensam aktör, utan hela samhället – kommuner, organisationer, näringsliv, hyresvärdar och skolan – måste bidra. Men Polisen har ledartröjan.
Petra Lundh
Ålder: 60 år.
Fritid: Familjen, hunden, vara social, träna, läsa böcker. Man kan kanske undra om jag inte får nog, men jag läser gärna kriminalromaner.
Aktuell: Rikspolischef sedan 1 december 2023.
Bakgrund: Riksåklagare 2018-2023. Dessförinnan bland annat kanslichef och huvudsekreterare i Göteborgskommittén, lärare på Polishögskolan i Solna. Har en jur.kand. examen vid Stockholms universitet och domarutbildning vid Svea hovrätt.