• Maria Baltzer, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, förklarar skillnaden mellan arbetsmiljöansvar och arbetsmiljöuppgift.

Arbetsmiljö

Guide: Så funkar arbetsmiljöansvaret

5 september 2024

Har du stenkoll på hur det fungerar med arbetsmiljöansvaret? Eller har du bara en vag uppfattning om paragraferna som styr, men är osäker på vad de betyder? Lugn, Chefen i fokus guidar i dig!

Det pratas ofta om chefers arbetsmiljöansvar, men egentligen har få chefer något sådant. Det man i många fall syftar på är att en chef kan ha en blivit tilldelad en arbetsmiljöuppgift på jobbet.

Skillnaden mellan ansvar och uppgift kan verka vara en petitess, men det är den inte: den som bär arbetsmiljöansvaret kan ställas till svars i en domstol om en person skadas eller dör på jobbet och riskerar då att dömas till böter eller fängelse.

Ansvar och uppgift = olika saker 

Dessutom är ansvaret något man aldrig kan frånsäga sig och lämna tillbaka, vilket man kan göra med en uppgift.

– Det är en betydande skillnad mellan uppgift och ansvar, säger Maria Baltzer, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Hopp om återgång till ökade reallöner

Här tjänar cheferna mest 

Enligt arbetsmiljölagen kan arbetsgivaren inte frånsäga sig sitt arbetsmiljöansvar, utan bara fördela vissa uppgifter. Arbetsgivaren kan inte heller bestämma vem som ska straffas om någon skadas på jobbet. Vem som ska hållas ansvarig för arbetsmiljön och som alltså räknas som arbetsgivare måste avgöras i efterhand i domstol. Det är inte sällan en snårig process, särskilt i politiskt styrda organisationer som kommuner och regioner.

Har du koll på din uppgift?

– I kommuner är det ofta en nämnd med politiker som delar ut uppgiften att sköta arbetsmiljön till de högsta cheferna, säger Maria Baltzer.

Det är viktigt att ta reda på exakt vilka uppgifter kring arbetsmiljön du som chef har tilldelats. Du behöver veta:

  1. Hur ser den arbetsmiljöuppgift som du tilldelats ut?
  2. Vad har du rätt att fatta beslut om i arbetsmiljön?
  3. Vem har tilldelat dig dessa arbetsmiljöuppgifter och gett dig mandatet att fatta beslut i frågor rörande arbetsmiljön?

Tyvärr slarvas det ofta med arbetsmiljöuppgifterna, anser Maria Baltzer.

– Det är vanligt att man inte får möjlighet att skaffa sig de kunskaper, eller har de resurser i form av tid som krävs för att klara av det. Det är bra att säga ifrån till sin chef om man upplever att man inte har förutsättningar att klara av sina arbetsmiljöuppgifter.

Jobba systematiskt

Men hur gör man då för att utföra sin arbetsmiljöuppgift på bästa sätt? Att satsa på att få i gång ett systematiskt arbetsmiljöarbete är det något byråkratiska, men ack så effektiva svaret.

– Det man kan se i olika typer av organisationsforskning är att ett systematiskt arbetsmiljöarbete är ett beprövat system som verkligen fungerar, slår Maria Baltzer fast.

Men hur går man till väga rent konkret? Jo, bland det viktigaste är att skapa tillfällen till dialog med medarbetarna så att eventuella risker och problem i arbetsmiljön snabbt kan fångas upp och tas om hand. Det kan man till exempel göra genom att prata om hur de anställda upplever sin arbetsmiljö under en arbetsplatsträff eller under medarbetarsamtalen.

Dialog är viktigt

– Under ett medarbetarsamtal kan man fånga upp om någon till exempel är väldigt stressad eller om det förekommer kränkande särbehandling på arbetsplatsen. Under en arbetsplatsträff kan man exempelvis samtala kring generella brister i arbetsmiljön, säger Leif Söderqvist, som är arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Tips! Så jobbar du med arbetsmiljön

  • Undersök vilka risker det finns i arbetet/på arbetsplatsen. Till exempel genom att bjuda in till dialog med medarbetarna under en arbetsplatsträff och/eller genom att ta upp frågan under medarbetarsamtalen. Ta till exempel upp risken att utsättas för hot och våld och hög arbetsbelastning under lång tid.
  • Gör en bedömning av vilka och hur stora riskerna i arbetet/på arbetsplatsen är. Utforma sedan en handlingsplan för hur riskerna ska åtgärdas/ tas bort, eller om det inte går, hanteras på bästa sätt. Både bedömningen och handlingsplanen ska vara skriftliga.
  • Uppmana medarbetarna att anmäla tillbud (något händer som skulle kunna orsaka skada) och arbetsolyckor (något händer som orsaker personskada eller sjukdom). Använd informationen som hämtas in i förebyggande syfte.
  • Följ upp hur insatserna, som gjorts för att främja en god arbetsmiljö, fungerat. Bygg vidare på positiva erfarenheter.

Det är också viktigt att kartlägga vilka risker i arbetsmiljön som finns på arbetsplatsen. Till exempel kan en aggressiv brukare utgöra en risk. En skriftlig riskbedömning ska göras kring hur stora riskerna är och en skriftlig handlingsplan för hur de ska hanteras skapas. Det är också viktigt att ordna så att tillbud (något händer som skulle kunna orsaka skada) och arbetsolyckor (något händer som orsaker personskada eller sjukdom) rapporteras till arbetsgivaren. Tanken är att man då kan jobba med att förebygga så att problemet inte uppstår igen.

Glöm inte följa upp!

– En vanlig brist i arbetsmiljön är exempelvis att man arbetar ensam, fast man egentligen behöver vara två för att klara av att hantera en svår situation, säger Leif Söderqvist.

Alt-textLeif Söderqvist, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Både medarbetare och chefer ska också ha tillräckliga kunskaper för att kunna hantera de risker som finns på arbetsplatsen. Den som känner att hen inte har det bör genast flagga för det så att hen kan få hjälp av arbetsgivaren att tillskansa sig de kunskaper som behövs.

Sist men inte minst bör man vara noga med att följa upp om det arbete man lagt ner på att förbättra arbetsmiljön gett önskat resultat, förklarar Leif Söderqvist.

– Det är när man märker att insatserna gett effekt som man verkligen får snurr på det och kan fortsätta göra bra saker. Dessutom ska man minst en gång per år följa upp hur det går med det systematiska arbetsmiljöarbetet.