Forskning: Chefens kön påverkar ledarskapet inom äldreomsorgen
3 oktober 2024
Vilket kön en chef inom äldreomsorgen har påverkar hur personen tar sig an uppdraget. Det visar forskning från Linköpings universitet.
Karin Wastesson, universitetsadjunkt vid Institutionen för kultur och samhälle på Linköpings universitet, har skrivit en doktorsavhandling om hur könsroller påverkar lärande och utveckling i äldreomsorgen.
Spelar kön roll i äldreomsorgen?
– Ja, man kan vara chef på många olika sätt, men förutsättningar, krav och förväntningar kan skilja sig åt av olika skäl, och en av faktorerna är kön.
→ Så mycket tjänar chefer inom äldreomsorgen
Hur påverkar kön chefskapet?
– Chefskap inom äldreomsorgen är intressant eftersom det finns en skärningspunkt mellan en kvinnodominerad organisation med kvinnligt kodade ideal och ett manligt kodat chefsideal. Inom äldreomsorgen har kvinnor större möjligheter att etablera informella nätverk och hitta jämlikar, vilket är viktigt för chefskapet. Män har inte samma förutsättningar för informella kontakter, men anses å andra sidan som mer ”legitima” chefer på grund av chefsidealet.
Varför lever de här föreställningarna kvar?
– Det är ingen som vill att kön ska påverka arbetet, men föreställningarna hänger samman med samhället syn på vad som är kvinnligt och manligt och vilken status yrket har.
→ Äldreomsorgslyftet fortsätter
Kommer det här aldrig att förändras?
– Det är frågan. Kommer status för omsorgsyrkena höjas? Nja, verkar inte så.
Så vad hoppas du arbetsgivarna gör med resultatet av din forskning?
– Man måste titta mer på relationerna. Man säger att chefskap är ett relationellt yrke. Därför ska arbetsgivare titta mer på hur utsatta chefer är. Minsta lilla tveksamhet kan uppfattas som inkompetens. Så man måste titta på och erkänna vikten av informella kontakter. Arbetsgivare måste skaffa fler arenor där chefer kan skapa kontakt utan att fastna vid förutfattade meningar om kön.