• Elisabeth Svanberg Eriksson och Anna Burston leder tillsammans på socialtjänsten i Lund.

Utveckling

De delar på chefsjobbet: ”Vi är så nöjda”

6 september 2024

Att leda tillsammans med en chefskollega är en fördel när stora förändringar ska genomföras. Det tycker Anna Burston och Elisabeth Svanberg Eriksson, chefer på socialförvaltningen i Lund.

När socialförvaltningen skulle ställa om till att jobba mer förebyggande ville cheferna också testa ett nytt arbetssätt. Lösningen blev att leda förändringsarbetet gemensamt.

Spånade fram idén

Idén om ett gemensamt ledarskap föddes under ett möte för ett par år sedan när Anna Burston och Elisabeth Svanberg Eriksson, båda verksamhetschefer inom socialtjänsten i Lunds kommun, satt och funderade kring hur de bäst skulle organisera arbetet på förvaltningen när fokus i socialtjänsten snart skulle byta riktning.

Här tjänar cheferna mest 

Bakgrunden var det embryo till ny socialtjänstlag som då var klart, där det stod klart att socialtjänsten ska lägga större fokus på det förebyggande arbetet.

– Vi värkte fram den här lösningen tillsammans, säger Elisabeth Svanberg Eriksson verksamhetschef  Barn, unga och familjestöd.

Tips! Så lyckas du dela chefstjänsten med kollegan

(Anna Burstons och Elisabeth Svanberg Eriksson bästa råd)

  • Stäm av så att ni har en gemensam grundsyn på uppdraget.
  • Gör en tydlig uppdelning av ansvarsområden.
  • Visa tillit till din chefskollega, lägg dig inte i detaljer.
  • Ha täta avstämningar med varandra för att säkerställa att ni levererar ett gemensamt budskap till medarbetarna.

Lösningen ser ut så här: Inom verksamhetsområdet finns totalt 180 anställda och tio enhetschefer. Anna Burston och Elisabeth Svanberg Eriksson har uppdelat personalansvar för de tio enhetscheferna, men ett delvis gemensamt för verksamheten och budgeten.

En poäng att leda gemensamt

– Vi ville hellre göra på det här sättet än att ha en tydligt uppdelad organisation där ena hälften jobbar med förebyggande insatser och en den andra med utredande och behandlande, säger Anna Burston, verksamhetschef, barn, unga och familjestöd, fokus första linjens socialtjänst och projektledare Framtidens socialtjänst.

Guide: Så funkar arbetsmiljöansvaret

Sagt och gjort. I mitten av november förra året startade projektet Framtidens socialtjänst och Anna Burston klev av tjänsten som chef inom socialpsykiatrin och på den tjänst hon har i dag.

Det finns stora fördelar för verksamheten med arbetssättet, tycker bägge två.
– Samarbetet mellan de olika enheterna blir smidigare. Vårdkedjan håller ihop på ett bättre sätt hela vägen, säger Elisabeth Svanberg Eriksson.

Mår bättre

– Att jobba med att införa stora förändringar i otrampad mark är lite som att leda i kris: Man behöver fatta beslut utifrån knapphändig information för att ändå få en rörelse framåt. Då är det skönt att ha någon att diskutera sig fram till olika lösningar med, säger Anna Burston.

Det gemensamma ledarskapet har också varit positivt för deras mående.

– Trots att vi både två varit chefer under många år kan det ibland kännas ensamt att vara chef och att ha ansvar för många tunga och komplexa frågor. Att ha en kollega att bolla svåra frågor i vardagen med är mycket värdefullt, säger Elisabeth Svanberg Eriksson.

Se upp för det här

Men visst finns det fallgropar med ett gemensamt ledarskap.

– Det är viktigt att kommunicera sinsemellan. Att ha tajta avstämningar för att kunna presentera ett gemensamt budskap, säger Elisabeth Svanberg Eriksson.