• Får man säga vad man vill när man vill?

Ledarskap

Medarbetare bryter mot jobbets värdegrund på fritiden – är det okej?

25 juni 2024

Linas medarbetare har på sin fritid visat hat mot hbtqi-personer. Händelsen har spridits på sociala medier. Bör Lina agera? Och på vilket sätt?

Kommunen där Lina jobbar som chef har en policy om värdegrunder.

Det är bra att arbetsgivaren tror på allas lika värde och inkludering och inte accepterar diskriminering av något slag, tycker Lina.

Nu är det lördag kväll, och Lina har precis satt sig hemma i soffan och scrollar i sociala medier.

Klippet som gör Lina iskall

Det har varit Prideparad i stan på dagen, och bland alla färgglada, roliga och viktiga bilder därifrån dyker det i hennes flöde upp ett klipp som gör henne iskall.

Det är Oliver, en av hennes medarbetare, som ses rycka ett plakat med texten ”Hurra, vi är bögar” från en paraddeltagare, trampa på det och sedan skrika ”Ni är äckliga”.

Inlägget har redan delats över hundra gånger och har massor av kommentarer, mestadels fördömande i stil med ”Han jobbar på kommunen. Mitt förtroende för kommunen är härmed förbrukat”.

Värdegrunden på fritiden

Resten av helgen ägnar Lina åt att komma underfund med hur hon ska tackla det som hänt. Det som Oliver gjort strider fullkomligt mot arbetsgivarens värdegrund. Samtidigt är det något han har gjort på sin fritid.

→ Så håller du i svåra samtal

Lina funderar: ”Å ena sidan ska väl inte jag som chef lägga mig i vad medarbetarna gör på fritiden, hur knäppa saker de än gör. Å andra sidan representerar man ju hela tiden sin arbetsgivare, även när man inte jobbar.”

Bör Lina stänga av Oliver medan hon och HR reder ut det hela, vilket kanske leder till att han sägs upp? Eller räcker det om Lina tar ett allvarligt snack med Oliver? Eller ska hon helt enkelt bara släppa hela händelsen?

Var går egentligen gränsen för vad medarbetare får säga och göra på sin fritid?

Vad skulle du ha gjort om du var Lina?

Tre chefer svarar:

 

Camilla Andersson, projektchef Eskilstuna ­Kommunfastigheter ABAlt-textCamilla Andersson

”Det är viktigt att stå för de värderingar arbetsgivaren har.”

– Om Oliver har invånarkontakt i sitt uppdrag, så skulle jag plockat bort de arbetsuppgifterna från honom för att inte reta upp invånarna ännu mer – och för att skydda honom själv från eventuella drev.

– Jag skulle också prata med Oliver om arbetsgivarens värdegrund. Om Oliver inte delar den så kanske han är på fel arbetsplats. Det är viktigt att stå för de värderingar som arbetsgivaren har. Det kan annars skada både varumärket och trovärdigheten för kommunens arbete. Jag skulle också löpande bolla med HR.

– Det finns en demokratisk rätt att uttrycka saker, men jag tycker att Oliver har gått för långt.

Var går gränsen?

– Det kan vara okej att skriva saker på privata sociala medier och hålla upp plakat. Men när man fysiskt gör något likt det Oliver gjorde kan det vara start till ett upplopp. Och det gäller att hålla ner våldstrappan.

Christian Ståhl, enhetschef förvaltningen för funktionsstöd, Göteborgs stadAlt-textChristian Ståhl

”Jag skulle boka in ett medvetande­görande samtal.”

– Oliver har gjort detta på sin fritid och vi har yttrande- och åsiktsfrihet i Sverige, och man får inte straffa någon arbetsmiljö­rättsligt med avstängning eller liknande för privata åsikter.

Så vad hade du gjort?

– Jag skulle boka in ett medvetandegörande ­samtal med Oliver snarast och sagt att hans homofobiska agerande kan ha påverkat verksamheten på ett negativt sätt, både arbetsmiljömässigt hos ­kolleger och gentemot dem vi är till för.

– Ett medvetande­görande samtal ska dock vara kopplat till vad man gjort under arbetstid. Så det är möjligt att facket hade motsatt sig det. I så fall hade jag svarat att det handlar om att vara lojal som medarbetare, och att staden har det här förhållningssättet.

– Jag hade också gjort en handlingsplan med inbokade uppföljningssamtal samt en utbildningsinsats kring värdegrunden.

Slavka Spasojevic, enhetschef Kvinnokliniken, Region ÖstergötlandAlt-textSlavka Spasojevic

”Jag skulle inte ha rätt att stänga av honom.”

– I Sverige har vi ju yttrandefrihet, och som chef kan jag inte förbjuda Olivers agerande på fritiden. Men jag kan ta in honom på samtal, berätta om ­arbetsgivarens värdegrund och att det han gjort är negativt för kommunen.

Räcker det?

– Jag skulle inte ha rätt att stänga av honom. Men det åligger mig att rensa luften och uppmärksamma honom på hur hans beteende påverkar omgivningen. Samtidigt tror jag att det flesta som vet vad han har gjort förstår att det inte representerar kommunen.

Men om Oliver gör något liknande igen?

– Då hade jag gett ­honom en varning. ­Någonstans måste man ändå dra en gräns. Jag brukar säga att vi har högt i tak men att det finns ett tak. Jag hade också frågat honom om han ens vill vara kvar på en arbetsplats som har helt andra värderingar än han själv har. Trivs han?