Lista: Utköp av chefer i kommuner och regioner
23 oktober 2023
Se hur många chefer som köpts ut och kostnader för utköp av chefer. Vi har hela listan på utköp av chefer, kommun för kommun och region för region under de senaste åren.
Artikeln är uppdaterad den 8 december 2023.
Chefen i fokus har begärt ut uppgifter från landets alla kommuner och regioner gällande utköp av chefer från 2019 till och med juni 2023. Listan nedan visar hur stora kostnader varje kommun och region har haft för utköp av chefer samt hur många chefer som har köpts ut under perioden.
Listan ovan visar att det är stora skillnader mellan kommunerna/regionerna när det gäller utköp av chefer. Vissa har betalat många miljoner för att bli av med chefer under de senaste åren, andra ingenting.
38 kommuner och två regioner har inte köpt ut några chefer alls från januari 2019 till halvårsskiftet 2023, visar Chefen i fokus granskning.
Lycksele är en av kommunerna.
Till sommaren blev man klar med Chefoskopet, Sunt arbetslivs verktyg för att genomlysa chefernas arbetssituation och ta reda på vad de behöver för att klara av och må bra i sitt uppdrag. Nu ska man göra något av det man kommit fram till, berättar hr-chefen Shara Sjögren.
Läs fler artiklar i granskningen:
→ Så ofta köps chefer ut
→ Trend: Chefer anmäls för kränkande särbehandling
→ Emma köptes ut: "Vi chefer är syndabockar"
→ Guide: Om du blir utköpt
– Vi ser behov av att ha fler chefer för att öka chefens förutsättning att vara tillgänglig för sina medarbetare. Det ska betala sig genom att sjuktalen bland medarbetarna går ner, vilket vi förväntar oss, säger hon.
Finns alltid en orsak
På en arbetsplats där chefer och medarbetare får stöttning och blir sedda sker färre misstag och uppstår mindre missnöje, tror hon. Sedan kan det hända saker som gör att man behöver avslut eller vidta disciplinära åtgärder ändå.
– Jag har varit med om att avsluta några enstaka anställningar före 2019. Det är aldrig roligt men det finns alltid en orsak. Att det inte har hänt i Lycksele de senaste åren handlar kanske mest om tur, säger Shara Sjögren.
Arbetsgivaren kan ha på fötterna så att det räcker för en uppsägning men ändå välja att göra en överenskommelse där pengar betalas ut, påpekar hon.
– Det blir ett civiliserat avslut för båda parter och bättre för den enskilde när hen ska söka andra jobb, säger Shara Sjögren.
Chefsturbulens
En av de mer utköpsbenägna kommunerna, i relation till invånarantal, är uppländska Håbo. Kommunen betalade nästan tio miljoner kronor under 4,5-årsperioden för att bli av med 14 enhetschefer och mellanchefer.
Det är pengar som skulle ha räckt till att avlöna cirka 15 enhetschefer inom omsorgen eller 28 undersköterskor under ett år. Eller till något annat som de drygt 22 000 Håboborna behöver.
Karin Tannegren, hr- och lönechef, började, liksom kommundirektören, i Håbo förra hösten.
– Det har varit en viss turbulens i kommunen med stor omsättning av höga chefer och inhyrda konsulter på chefstjänster. Det kan påverka en sådan här fråga, säger hon.
Handlar om skattepengar
Tre av de 14 cheferna köptes ut för knappt 1,4 miljoner kronor så sent som i våras. Orsaken är konfidentiell då det handlar om enskilda individer, förklarar Karin Tannergren.
– Men rent generellt kan utköp handla om allt från olika syn på ledning och styrning till rena personalärenden. Men självklart ska utköp bara ske i undantagsfall, det är skattepengar det handlar om.
Hon föredrar att se framåt.
– Vi har centraliserat hr-funktionen som låg på förvaltningarna tidigare och bygger nu upp en ledningsstruktur som är långsiktig och hållbar, säger Karin Tannergren.