• ”Emma” blev utköpt av arbetsgivaren efter lösa anklagelser. Obs! Personen på bilden har inte något med texten att göra.

Arbetsrätt

Emma blev utköpt: ”Vi chefer är syndabockar"

23 oktober 2023

Anklagad för mutbrott och stöld. Mobbad och utfryst av chefen. Emma, en ung chef inom vård- och omsorg, är besviken på branschen. ”Vi blir syndabockar och får skulden för allt”, säger hon.

I fem år hade Emma, som egentligen heter något annat, haft olika typer av chefstjänster inom vård- och omsorg i flera olika kommuner. Hon trivdes bra i rollen. Men när hon för en tid sedan kom till en mellanstor kommun för att jobba där som chef i hemtjänsten ändrades allt.

– Många på arbetsplatsen hade blivit utbrända, fick jag reda på när jag började jobba. Vi hade många rehab-ärenden. Det pågick också en utdragen konflikt mellan olika grupperingar. Den ledde till att flera personer i ledande ställning avgick i protest, berättar hon.

"Det var som en fars"

Själv hamnade hon snart också i konflikt med verksamhetschefen, som hon upplevde letade efter fel hos henne. På lösa grunder blev hon senare anklagad för stöld. Hon hade ätit mat med de äldre. Det var den påstådda stölden. Och skämtat med en kollega om att hon kanske skulle ta hem en bal med toalettpapper som felaktigt levererats. Det var det var påstådda mutbrottet.

– Det var som en fars. Hade jag haft råd hade jag gärna drivit det till domstol, säger hon.

Anmälde sin egen chef

Efter det anmälde hon verksamhetschefen för kränkande särbehandling. Företagshälsovården gjorde en utredning, men enligt den hade den inte skett någon mobbning. Något Emma inte håller med om.

Under den här tiden mådde Emma mycket dåligt.

– Hela jobbet som chef bygger på att det finns ett förtroende för en. Jag kunde knappt gå stan i det läge som var och kände mig smutskastad, minns hon.

Men det blev inget avsked på grund av anklagelserna om stöld och mutbrott - vilket arbetsgivaren först hotat med. I stället blev Emma utköpt och fick hjälp med det av en av Visions personliga ombudsmän för chefer.

– Jag är jättenöjd med Vision, konstaterar hon.


Läs fler artiklar i granskningen:

→ Så ofta köps chefer ut
Lista: Utköp av chefer i kommuner och regioner
→ Trend: Chefer anmäls för kränkande särbehandling
→ Guide: Om du blir utköpt


Kort efter att hon slutat sin tjänst fick hon en ny och högre chefsbefattning i en annan kommun där hon nu befinner sig. Här är hon uppskattad.

– Så sent som igår fick jag beröm av HR för hur jag hanterat ett ärende, säger hon.

Men Emma har ledsnat på branschen. Hon är trött på att jobba 75 timmars veckor, vara ständigt tillgänglig och att ha personalansvar för över hundra medarbetare.

Less på att få skulden

– Men mest av allt har jag fått nog av att vara hyllad ena dagen och nästa vara sämst, säger hon och fortsätter:

– Vi chefer blir syndabockar och får skulden för de brister som finns i organisationen och för att vi har dåliga förutsättningar att göra vårt jobb.

Emma upplever också att politiska beslut inom vård- och omsorg inte efterlevs, att det ofta saknas en fungerande struktur för arbetet och att det fattas kompetens på många nivåer. Därför tänker Emma att hon helt vill byta bransch och kanske inte vill vara chef längre. 

– Det är samma skit vart jag än kommer. Jag vill inte ha det så här längre.