• SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog tycker att man ska vara ärlig och öppen med sina medarbetare och inte vara rädd för att prata om sådant som är svårt.

Karriär

SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog tipsar om hur du hanterar tuffa tider

2 februari 2024

Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, har en lång karriär bakom sig. Här tipsar hon både om hur du bemöter en hård ekonomisk verklighet och tar svåra samtal med medarbetare.

Hur länge har du varit chef?
– Jag fick mitt första chefsjobb 1988 när jag var 29 år och var chef med personalansvar fram till för drygt tre år sedan. Då valde jag att kliva av personalansvaret, som från början ingick i tjänsten som chefsekonom på SKR, eftersom jag fick dåligt samvete av att jag inte riktigt hann med det.

Hur var du som chef med personalansvar?
– Jag är nog ganska mycket kompis med medarbetarna. Käkar gärna lunch med gänget. Det är något som någon ibland haft synpunkter på tidigare. Men jag tycker att det ger mycket att vara nära medarbetarna i vardagen. Då märker man till exempel om någon har för mycket att göra. En del tar alltid på sig allt, medan andra kanske inte gör så mycket. Då är det bra att snabbt kunna sätta sig ner och prata om vad man kan lyfta av. Och, i det andra fallet, varför man inte gör så mycket.

Det här kan AI göra för dig

Men hur är det att vara kompis om man till exempel behöver säga upp någon?
– Vid de tillfällen jag varit tvungen att säga upp någon på grund av personliga skäl har det underlättat att jag haft en god relation till dem. Ofta handlar det ju om att hjälpa personen i fråga till andra arbetsuppgifter.

Så lyckas du med mötet

Vilket är ditt bästa ledarskapsråd?
– Var öppen och ärlig med allt. Informera även om det är ett tråkigt budskap. Var inte rädd för att ta tag i konflikter. Det löser sig lättare om man har en chosefri inställning. Och om någon har det jobbigt och du inte hunnit med att prata med hen under dagen, ring upp på kvällen och stötta.

Annika Wallenskog

Ålder: 64 år.

Bor: Vallentuna.

Fritid: Målar akvareller, gillar att vandra i naturen.

Aktuell: Stöttar kommuner och regioner i att anpassa sig efter en tuffare ekonomisk verklighet på grund av ökade kostnader i verksamheterna.

Bakgrund: Har arbetat i hälso- och sjukvården i Västerås, Vallentuna och Nacka kommuner, i Region Uppsala samt Stockholm globe arena.

Påverkas ditt ledaskap av att du just nu leder i ekonomiskt turbulenta tider?
– Ja, det gör det. Det handlar mycket om att försöka stötta kommuner och regioner i att få balans i ekonomin. Det blir inte bra om man tvärnitar
och drar ner på allt och inte heller om man stoppar huvudet i sanden och fortsätter spendera som vanligt. Det gäller att skapa åtgärder som är hållbara på sikt.