• Lotta Ekstedt är chefredaktör på Chefen i fokus.

Ledare

Nytt nummer: Stor granskning om utköp av chefer

16 november 2023

Jag läser om det varje vecka i olika medier. En chef har köpts ut. Och chefen framställs nästan alltid som the bad guy.

En tillhörande vinkel är att den dumma chefen får lön utan att jobba (hör och häpna!).

→ Läs vår granskning om utköp av chefer

Såklart finns det dåliga chefer. Men många gånger är orsaken till utköp en annan.

Kanske är det chefens medarbetare som tycker att chefen delegerar för mycket, ser dem för lite och har mungiporna åt fel håll.

Och när chefen inte får tillräckliga organisatoriska förutsättningar kan det brista i kvaliteten. Den enkla vägen för arbetsgivaren är att köpa ut chefen.

Ett utköp är förvisso en överenskommelse mellan arbetsgivaren och den anställda. Men det som lett dit är aldrig en rolig historia.

Och vad gäller summan som ingår i utköpet handlar det oftast om tre till tolv månadslöner. Upprörande för skattebetalarna? Ja. Uppmuntrande för den utköpta chefen? Knappast.

Att få sparken är en helt annan femma. Det vet Linnéa Monteiro. Nu är hon högsta chef på Stockholms kulturfestival. Hon ansvarade för evenemanget precis när Säpo höjde terrorhotnivån i Sverige. Jag har tänkt en del på henne:

Jag fick fatt på biljetter till mig och tre ­syskonbarn till nästa års final av Melodifestivalen. Kul! Tills jag vaknade på natten och tänkte ”Vad har jag gjort?”.

Jag visste inte att jag har påverkats så mycket av oroligheterna i världen och hoten mot Sverige i nuläget, som jag fick insikt om den natten. Tänk om något hemskt skulle hända på Mello.

Men jag vet, man ska inte låta sig skrämmas att avstå från roliga saker, för då har de onda vunnit.

Och så tänker jag då på Linnéa Monteiro. Jag är säker på att hon och andra proffs som jobbar med säkerhet har koll.

Då känns allt bättre.