• Aron Schoug, doktor i pedagogik och lektor vid Stockholms universitet, forskar om kreativitet.

Utveckling

Så får du mer kreativa medarbetare – 3 viktiga nycklar

16 november 2023

Som chef kan du öka medarbetarnas kreativitet. Men du kan också döda den. Använd forskaren Aron Schougs tips, så slipper du göra fel.

Är det helt stiltje på ditt jobb när det är dags för brainstorming? 
En som vet hur chefer ska få medarbetare att bli idésprutor är Aron Schoug, doktor i pedagogik och lektor vid Stockholms universitet, som forskar om kreativitet.

Han säger att det finns tre viktiga nycklar till hur en arbetsplats blir mer kreativ.

1. Ge medarbetarna eget kreativt utrymme

– Den första nyckeln är att medarbetarna måste få ett eget kreativt utrymme. Ett tydligt område som man tycker är kul. Det innebär att man som chef inte får gå in och detaljstyra, för då riskerar man att kväva kreativiteten, säger Aron Schoug.

2. Sätt tydliga ramar

– Ramar är jätteviktigt om man ska kunna vara kreativ. Det kan vara väldigt hämmande att ha ett helt vitt papper framför sig. Chefen har sin möjlighet att styra när ramen sätts. Har du väl gjort det måste du vara beredd att acceptera det du får ut av medarbetaren. Det är en stor fara att gå in efteråt och peta, då tappar folk motivationen.

3. Ha inte en färdig bild av resultatet

– När medarbetarna ska vara kreativa ihop och bygga vidare på varandras idéer så är det som ett organiskt pussel. Fast det färdiga motivet saknas. Risken är att man som chef har bilden klar för sig redan från början. Det är inte bra. Ramarna måste finnas, men man måste bejaka den bild som växer fram i samspelet, säger Aron Schoug.

Vad är det mest kreativitetsdödande en chef kan göra?

– Det är att ägna sig åt micromanagement. Det innebär att man detaljstyr på ett otydligt sätt. Genom att vara klåfingrig så kväver man medarbetarens initiativförmåga eftersom det blir otryggt. Man kan inte först ge frihet och låta personen sitta vid ratten och sedan ta tillbaka friheten genom att själv baksätesköra. Chefen har inte i uppdrag att göra sina medarbetares arbetsuppgifter.

Vilket är ditt viktigaste tips, alla kategorier?

– Bejaka! Ha som utgångspunkt att initialt säga ja till det som medarbetare föreslår. Snälltolka idéer som kommer. Vad är bra med förslaget? Kom sedan med input och liksom vrid idén så att dina egna erfarenheter och eventuella oro kommer med. Man måste bejaka om man vill skapa mer kreativitet.

→ Trams och lek ger driv på jobbet