• AI-robotar blir allt mer vanliga i arbetslivet framöver, spår experter. Förutom Chat GPT har det kommit flera nya AI-bildverktyg där du ber roboten att göra en bild åt dig som du sedan kan använda i exempelvis presentationer. Till höger i bild ser du resultatet av Dall-E:s tolkning när vår reporter Stina Loman instruerade Dall-E att göra en bild av ett möte på ett kontor.

Arbetsmarknad

Robotar som kolleger – så förändras chefsrollen med nya AI-tekniken

27 mars 2023

Chat GPT tog världen med storm i november. Men kan AI-roboten vara behjälplig i chefsrollen? Vi frågade Chat GPT och fick förvånansvärt bra svar.

”Hur ska jag få tid att vara närvarande för mina 50 medarbetare?”

När AI-roboten Chat GPT får frågan kommer förvånande nog ett relativt bra svar. Roboten ger en detaljerad punktlista där den tycker att jag ska delegera uppgifter, använda smart teknik, satsa på närvaro och boka in regelbundna möten med medarbetarna.

Chat GPT hjälper dig på jobbet

Chat GPT släpptes i slutet av förra året. Den blev snabbt superpopulär och enligt Reuters den snabbast växande internettjänsten i historien.  

Tanken är att man ska använda den som en chatt där du ställer frågor och får svar som den hämtat in någonstans från nätet. Du kan också ge den en uppgift, som att analysera data, skriva en sammanfattning av en rapport, skapa ett roligt tal till din brorsons födelsedag eller varför inte be den filosofera kring vad som egentligen är meningen med livet.

Robotkollega förändrar chefsrollen

Men kan vi inom några år räkna med att vi har en robotkollega på arbetsplatsen?

Alt-textAnn-Therése Enarsson. Foto: Ola Hedin.Ja, svarar Ann-Therése Enarsson, vd på tankesmedjan Futurion, som framför allt tror att chefsrollen förändras framöver.

– Det kommer inte längre krävas att du själv lägger scheman eller tar fram massvis av data för det kan AI göra åt dig, säger Ann-Therése Enarsson.

→ Så är det att bli rekryterad av en robot

Mellanmänskliga relationer viktigare

Tyngdpunkten i chefskapet kommer snarare handla om att bygga mellanmänskliga relationer, coacha och skapa de bästa förutsättningar för teamet. Som chef kommer du att bli extra attraktiv om du också har ett välutvecklat omdöme.

– Omdöme är det nya guldet på arbetsmarknaden. Den förmågan behövs för att tolka den data som AI tar fram.

→ Enhetschefens tips: Våga satsa på det digitala

AI kan vara fördomsfull och ljuga

Men det är nog en bit kvar innan AI blir en välbekant kollega på jobbet. Chat GPT är smart men vissa varnar för att den kan vara fördomsfull. Och ibland när den inte vet svaret på en fråga kan den dra en rövare, det vill säga ljuga och inte tala om att den hittat på.

→ Läs Chefen i fokus AI-policy här