Nu är nya numret här!

21 november 2022

Kombinationen chef och pengar verkar ibland ligga till grund för ett chefsförakt av människor som tar för givet att chefer tjänar alldeles för mycket. Men löneglappet mellan chefer och icke-chefer inte alltid är så stort. Ibland är det till och med obefintligt. Det visar vår granskning i senaste numret av Chefen i fokus. Här berättar chefredaktör Lotta Ekstedt mer.

Mörk morgon i november går jag med tunga cykeln upp för den bergsgetsbranta sista backen på väg till jobbet. Och där, mitt i den tuffaste lutningen ligger inte bara en, utan två femtiolappar bredvid varandra fint hopvikta på mitten och lyser upp.

Vilken tur jag har!

Inte för att jag behöver dem jättemycket, men det är ändå pengar.

MCIF 2022 04.jpgen skulle jag verkligen ta pengarna? Tänk om den som hade tappat dem hade mer otur än jag hade tur. Och kanske skulle hen komma tillbaka hit för att leta efter sin borttappade skatt. Å andra sidan, om inte jag plockade upp pengarna kunde någon annan obehövande person göra det, och varför skulle det vara bättre?

På Matmissionen, Stadsmissionens livsmedelsbutik för låginkomsttagare, är pengar trippelt värda. Så för två femtiolappar kan man köpa sig mätt för säkert en vecka. Vi har träffat chefen på Matmissionen som jobbar just där för att han vill ”göra något som känns vettigt”. Förstår honom.

På tal om pengar och chefer. Kombinationen verkar ibland ligga till grund för ett chefsförakt och upprör en del människor som tar för givet att chefer tjänar alldeles för mycket.

Men vår granskning visar att löneglappet mellan chefer och icke-chefer som har samma utbildningsbakgrund inte alltid är så stort. Ibland är det till och med obefintligt. Men i rollen som chef kommer, som ni vet, ett stort ansvar för bland annat budget, medarbetare och arbetsmiljö. Därför är det inte konstigt att vissa chefer frågar sig om ”chefspremien” är värd slitet.

Lön och pengar är för många ett känsligt ämne. Men jag kan avslöja att de två femtiolapparna som låg och glänste på marken ­­stoppade jag till slut i fickan. Sen gav jag dem till någon som var hungrigare än jag.

Mer ur senaste numret:

Hon fick stopp på chefskarusellen

Regissören Helena Bergström berättar om sitt ledarskap

Visa känslor och bli en bättre chef

Här hittar du hela numret som e-tidning