• Helena Bergström regisserade sin första film 2006. Då var hon rejält trött på kvinnorollerna.

Kändischefen

Helena Bergström: "Jag lärde mig finta bort machomännen"

15 november 2022

I början av karriären ifrågasatte machosnubbarna hennes ledarskap. Nu väljer regissören Helena Bergström medarbetare efter beteende.

Vilket var ditt första ledaruppdrag?
– Det var när jag regisserade min första film 2006. Jag var trött på kvinnorollerna och det totala manliga perspektivet. Jag spelade en misshandlad kvinna och kom hem från inspelningen så galet trött och ifrågasättande. Då frågade min kompis om jag ville skriva manus med henne. Det blev Se upp för dårarna, där jag som kvinna kunde känna igen mig.

Har ditt ledarskap förändrats?
– Filmbranschen var extremt macho när jag började. Det var bakåtvända kepsar och walkietalkies som kastades i marken. Killarna ifrågasatte mina direktiv och jag fick peka med hela handen. Under mina år har jag lärt mig parera och finta bort machosnubbar som försöker dra undan mattan på mitt ledarskap.

Det låter jobbigt att behöva finta bort machomän?
– Mina senaste fem projekt har varit bra. Jag väljer medarbetare utifrån hur de beter sig. Nu behöver jag inte förhålla mig till kön utan kan helt fokusera på mitt yrke.

Du har sagt att ”fel beslut är bättre är inget beslut” – vad menar du med det?
– Som arbetsledare i min bransch kan man inte låta medarbetarna hamna i total osäkerhet. Om vi ska filma på en åker och det spöregnar måste jag ta ett snabbt beslut och säga ”vi får ta scenen under det där taket”. Sedan kan jag ångra mig och säga ”jag är väldigt ledsen – hit ska vi”.

– Det går fort att tappa förtroende på en filminspelning och risken finns att medarbetarna börjar styra själva så att hela skutan sjunker. Jag är extremt tydlig med att ta beslut och att efteråt säga ”jag ångrar mig”. På så sätt vinner jag tid och hinner fatta det rätta beslutet.

Bjud på något tips!
–Som ledare måste man ha den totala medvetenheten om vad som händer i rummet. Vad är det för strukturer som gäller på min arbetsplats? Skrattar man bara när vissa skojar och tystnar när andra gör detsamma? Det är en ledares skyldighet att sätta på sig dessa glasögon.

Vad gör du om du får syn på något?
– Ser jag något plockar upp det till ytan direkt. På en arbetsplats ska man inte behöva parera en massa skit och tappa självförtroendet. Man behöver kunna koncentrera sig och slippa förhålla sig till saker som inte har med arbetsuppgifterna att göra. Det är en extremt viktig fråga som jag jobbar hårt med. Sedan blir det en friare arbetsplats.

Läs mer: Tareq Taylors bästa ledarskapstips

Helena Bergström

  • Ålder: 58 år.
  • Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.
  • Familj: Regissören Colin Nutley och två vuxna barn.
  • Aktuell: Regi av ljuddrama om mordet på Anna Lindh (SR Play), som också var hennes vän. Ska göra en fortsättning på filmen Black Jack – 30 år senare.
  • Bakgrund: Regissör, manusförfattare och skådespelare. Genombrott som skådespelare i filmen Änglagård 1992. Debuterade som filmregissör 2007 med Se upp för dårarna. Har därefter regisserat ytterligare fem filmer.