• ”Det hämmar medarbetarnas utveckling att inte ge dem tillräckligt med spelrum att själva ta de beslut de behöver för att utveckla sina idéer”, säger Tareq Taylor.

Kändischefen

Kryddar med tillit

6 september 2021

Från ett detaljstyrande som gav blodsmak i munnen till ett ledarskap baserat på tillit. Kändiskocken Tareq Taylor bytte sin ledarstil helt.

När blev du chef första gången?

– Som 18-åring blev jag köksmästare på en stor restaurang i Malmö. Det var nervöst. Men jag fick bra stöd från de andra cheferna.

Vad är skillnaden på dig som chef då och nu?

– En hel värld. Jag har utvecklats mycket de senaste fem åren. Tidigare hade jag ett enormt kontrollbehov. Jag ville hela tiden detaljstyra. Det var påfrestande, många gånger har jag varit så trött att jag haft blodsmak i munnen, brännande känsla i ögonen och svårt att sova. Numera delegerar jag ansvar. Mina medarbetare måste få ta beslut som är både bra och mindre bra, de måste ha friheten att lära av sina misstag.

Vad gjorde att du ändrade ledarstil?

– Flera saker. Jag förstod att jag höll tillbaka duktiga medarbetare vilket gjorde dem osäkra och hämmade deras utveckling. Sen började jag jobba på flera platser så det var omöjligt att vara lika närvarande. Jag var tvungen att släppa, och ju mer jag släppte kontrollen desto bättre blev verksamheten.

Tareq Taylor

Ålder: 52 år.

Bor: I hus i Lomma.

Familj: Frun Stina, dottern Ellen, 18 år, och hunden Bruno.

Är: Ägare av restaurang Kockeriet i Malmö och en av Sveriges mest älskade tv-kockar.

Bakgrund: Har jobbat som kock sedan 80-talet. Öppnade Kockeriet år 2014. Gett ut flera kokböcker och syns ofta tv-rutan. Vinnare av TV4:s Kockarnas kamp år 2017. Har sommarpratat två gånger, senast i somras.

Vilket är ditt bästa ledarskapstips?

– Ge feedback kontinuerligt. Om du ger kritisk feedback så ta upp saken direkt, beskriv situationen som uppstod och prata om hur man kan undvika det framöver. Fokus ska alltid vara framåt.

Du har nyligen blivit ambassadör för Friends, en barnrättsorganisation mot mobbning, och utsattes själv i skolan. Hur motverkar du som arbetsgivare mobbning på arbetsplatsen?

– Jag är tydlig med att om någon upplever något så kan vi prata om det, antingen enskilt eller i grupp. Vi försöker också att träffas utanför jobbet för att skapa en teamkänsla så att ingen lämnas utanför.

Vad är roligast, att leda eller att laga mat?

– Det är jämnt skägg. Att laga mat ger massvis med energi men jag tycker också mycket om ledarskapet. Att inspirera och få alla med på båten, det är roligt.

Läs mer: Så skapar du som chef högt i tak på jobbet