• ”Man ska fråga sig varför det finns ett sådant starkt kulturförakt i samhället. Utan konst skulle vi bara handla på Ikea, klä på oss och köpa mat”, säger regissören Suzanne Osten.

Kändischefen

Suzanne Ostens uppmaning till chefer: Gå i terapi

19 februari 2021

Trots sina 76 år har inte regissören Suzanne Osten några planer på att dra ner på tempot. I höst sätter hon upp en ny föreställning.

Vilket var ditt första ledaruppdrag?

– 1963 regisserade jag en pjäs om hur atom­strålning påverkar kroppen. Det blev faktiskt succé.

Hur har du utvecklats som ledare?

– Ledarskapet i mitt yrke är ju speciellt eftersom det inte finns någon demokrati i konsten. Jag har absolut veto och bör alltid veta vägen fram. Däremot vill jag ha självständiga skådespelare som ger motstånd och inte lägger sig platt för allt jag säger. Först då skapas en dialog och vi blir ett lag. När vi var unga och oerfarna satt vi och snackade mycket om hur vi skulle genomföra något. Numera säger jag ”cut the bullshit”, visa vad du menar i stället.

Vad är svårast i ledarrollen?

– Det är inte svårt, bara väldigt roligt. Som ung ringde jag Dramaten och frågade hur man blir en regissör. De tyckte att jag skulle börja på golvet. Men jag trodde inte på det utan skaffade mig en akademisk utbildning. Visst är det bra om man kan sopa, men som ledare måste du kunna visa vägen.

Kulturen har tagit ett hårt slag av corona­krisen. Vad ser du för utmaningar framöver?

– Jag tycker man ska fråga sig varför det finns ett sådant starkt kulturförakt i samhället. Varför det materiella och mätbara tar över allt mer när det är konsten som höjer livskänslan.

– Vi har alla lidit, särskilt de stora institutionerna med stora salonger blöder. Men de kan tänka annorlunda. Man skulle kunna bygga om hela Dramaten till förskoleverksamhet och Kungliga Operan kan skicka sina artister att sjunga på skolorna.

Vad får du din energi från?

– Viljan att leva och att syssla med det som är sant för mig skapar värde och riktning. Och att träna, man måste ha en kropp för att få energi.

Bjud på ett ledarskapstips!

–  Gå i terapi. Om du ska leda andra bör du gå i terapi och ta reda på vem du själv är.

Suzanne Osten

  • Ålder: 76 år.
  • Bor: Lägenhet i Stockholms innerstad.
  • Fritid: Skriver på min självbiografi, lyssnar på ­musik, läser, tränar pilates.
  • I dag: Aktuell med nya pjäsen ”Buster Keaton på månen” på Unga Klara, premiär 20 augusti.
  • Bakgrund: Teater- och filmregissör. Var med och grundade barn och ungdomsteatern Unga Klara år 1975. Var regissör och konstnärlig ledare till 2014. Professor i regi vid Dramatiska institutet, hedersdoktor vid Lunds universitet och tidigare barnfilms­ambassadör för Svenska Filminstitutet.

Relaterade artiklar