• Hanna Wiik har tidigare varit hög kommunal chef. Nu har hon skrivit boken Chefens dubbelliv om psykisk ohälsa.

Arbetsmiljö

Chefen som talar öppet om sin psykiska ohälsa

7 november 2022

Biter du ihop? Det gjorde chefen Hanna Wiik i 15 år. Nu berättar hon om sin psykiska ohälsa i handboken Chefens dubbelliv.

Hon djupandades på toaletten. Torkade tårarna och gick in på nästa möte och gjorde en dragning för ledningsgruppen. Så kunde en helt vanlig arbetsdag se ut för Hanna Wiik.

– Under alla dessa år har jag varit högfungerande på arbetet, men min närmsta familj har fått se baksidan, säger hon.

Hanna Wiik har ett digert cv. Första chefsjobbet fick hon som 26-åring på kommunala bolaget Business Region Göteborg, där hon jobbade med regional utveckling.

Sedan flöt det på med chefstjänster på bland annat näringsdepartementet och som tillväxt- och regionplandirektör och – tills alldeles nyligen – hållbarhetsdirektör i Region Stockholm.

Har gått i perioder

Hennes psykiska ohälsa började vid tolv års ålder.

– Det dåliga måendet har gått i perioder, det har inte varit en tragedi i alla år. Typen av ohälsa och hur allvarlig den har varit har varierat, säger hon.

Hur kunde du leverera på jobbet och samtidig må dåligt?
– Prestation har varit min livlina. Jag har dragit på mig masken och gått in i rollen som chef. Men ibland har det varit jäkligt svårt. Det blir ett dubbelliv, och jag tror att många chefer lever det.

Bara vid ett tillfälle har Hanna Wiik varit sjukskriven.

– Det var när jag var som allra mest utmattad och deprimerad. Jag var inte en fungerande människa.

Varför berättade du inte?
– Jag var rädd att ses som svag och oduglig om jag visade vad som pågick i mitt inre. Jag skämdes. Vem vill visa upp de sidorna för arbetsgivare och kolleger?

Frågade ingen kollega hur du mådde?
– Nej, ingen har sagt något. Ingen. Kolleger har sett att jag har kämpat och varit pressad och inte deltagit på fikastunder. Men ingen har ställt mig mot väggen.

Vill jobba med hållbart ledarskap

De senaste åren har Hanna Wiiks mående förbättrats. Under tillfrisknandet har en idé växt sig allt starkare: att jobba med hållbart ledarskap och skriva en handbok om chefers psykiska ohälsa.

– Många chefer visar upp fina fasader – du är den trygga, starka som står stabilt när det stormar. Men en chef ska inte behöva vara en person av stål. Du måste kunna vara människa som chef och be om hjälp. Jag hoppas att fler ska våga öppna upp, nu när jag börjar prata om detta.

Lyfte på locket

Förra hösten valde hon att säga upp sig från sitt jobb som hållbarhetsdirektör, trots att hon trivdes, för att starta eget företag. Under uppsägningstiden lyfte hon för första gången på locket.

– Flera kolleger kom till mig och sa: ”Vad bra att du berättar, jag har själv liknande upplevelser”. Jag fick ingen negativ respons, men en del ville inte prata om det. Det blev för obekvämt.

Handbok med konkreta råd

För att försöka bryta tabut har hon nu skrivit handboken Chefens dubbelliv – från psykisk ohälsa till hållbart ledarskap med avstamp i sin egen historia.

Boken innehåller fakta, konkreta råd och frågeställningar som man kan reflektera över själv eller i grupp på arbetsplatsen.

Några exempel på frågor är: Om jag skulle må så här resten av arbetslivet – skulle jag vara okej med det? Varför finns det starka tabun kring chefers psykiska ohälsa och vad kan vi göra åt det på vår arbetsplats?

Riskerar du att bli stämplad som instabil och att det blir svårt att få anställning igen?
– Det är en risk värd att ta, jag känner så starkt för att försöka bryta tabut. Jag har alltid trivts i chefsrollen och att driva förändring och jag kommer att vilja göra det igen. Men då vill jag vara chef och människa – samtidigt. Det måste gå att kombinera.

Så vet du om någon mår dåligt på jobbet – 15 signaler

Ser du några tecken hos kolleger eller medarbetare? Hur många bockar du själv av?

  1. Arbetar ständigt övertid
  2. Har inte tid att delta i möten och diskussioner
  3. Kommer inte på fikaraster
  4. Fastnar ofta i problem som inte kan lösas
  5. Är ofta uppvarvad
  6. Börjar tappa engagemanget för arbetsuppgifter
  7. Orkar inte med arbetsuppgifter som tidigare
  8. Är helt slut efter arbetsdagen och orkar inte med fritidssysslor
  9. Har sömnbesvär
  10. Börjar uttala tvivel på egna kompetensen/bristande självförtroende
  11. Nedprioriterar återhämtning och avkoppling
  12. Sjuknärvaro
  13. Korttidsfrånvaro
  14. Börjar få svårigheter att passa arbetstider
  15. Börjar utnyttja alla tillfällen till ledighet

Källa: Chefers dubbelliv – Från psykisk ohälsa till hållbart ledarskap (Eget förlag)

Läs mer: Blev utmattad – nu peppar hon andra chefer