Därför blir det dålig stämning på jobbet
18 februari 2022
Pinsam tystnad runt fikabordet kan uppstå ibland på de flesta arbetsplatser. Men vad är det egentligen som hänt när det blir så? Jakob Löfgren, folklorist och forskare vid Lunds universitet, har intervjuat chefer om vad som skapar dålig stämning på jobbet.
Hallå där Jakob Löfgren, folklorist och forskare vid Lunds universitet, som intervjuat chefer om vad som skapar dålig stämning på jobbet.
Varför har ni pratat med chefer om dålig stämning?
– Om det är någon i en verksamhet som behöver kunna navigera bland de sociala och kulturella koderna så är det cheferna. Och vid problem är det ofta chefens uppgift att lösa dem.
Vad menas med begreppet dålig stämning?
– Det är något som uppstår när en individ gör något som det finns en oskriven regel i gruppen om att man inte ska göra. Vad som anses vara okej och inte kan uppfattas som kopplat till nationella kulturer och därför har vi bland andra intervjuat ett tiotal höga chefer födda i ett annat land.
Vad tycker de om kulturen på arbetsplatserna i Sverige?
– De anser att det finns en platt hierarki och att det är viktigt att alla blir överens när man diskuterar en fråga. Det finns också en uppfattning att svenskar är konflikträdda och drar en tydlig gräns mellan privat- och arbetsliv.
Vad skapar dålig stämning, tror du?
– Att visa starka känslor, till exempel att skrika och kasta saker för att man har en dålig dag. Att gråta över ett privat problem, som en skilsmässa. Att dela med sig av politiska åsikter.
Hur ska man som chef tänka om en sådan situation uppstår?
– Jag tycker inte att man ska vara rädd för dålig stämning. Man kan i stället se det som att det kan leda till lösningen på ett problem. Kanske är det dags att kalla till ett möte där man pratar om hur man kommunicerar? Kanske är allt en skrikande och frustrerad person behöver en kopp kaffe och en kram.