• Ann-Christine Ruuth är ny jurymedlem för Årets Chef i fokus 2022

Årets Chef i Fokus

Ruuth ny i jury: "Så ska en bra chef vara"

20 oktober 2021

Tydlig, närvarande och att kunna stå för organisationens värderingar. Det är tre viktiga egenskaper för en chef, tycker Ann-Christine Ruuth, föreläsare och tidigare mångårig präst. Hon är dessutom vår nya jurymedlem i Årets Chef i fokus 2022.

Kul att du vill vara med i juryn. Varför tackade du ja?

– Jag hakar på för att det låter som ett spännande uppdrag. Att vara chef är ingen lätt uppgift, och det blir svårare och svårare då det hela tiden kommer nya krav från alla möjliga håll. Och det är omöjligt att vara en perfekt chef för alla, den människan finns inte, säger Ann-Christine Ruuth, föreläsare och tidigare präst och kyrkoherde i 25 år, som vurmar för chefer, både att de ska vara bra och att de ska ha det bra.

Varför är det viktigt?

– Att chefen är bra betyder så oerhört mycket för arbetsmiljön för medarbetarna. Men att vara chef är ett ensamjobb, och därför är det lika viktigt att hen få stöd från chefskolleger och ledningen. En chef måste ta hand om sig själv och vara noga med att sätta gränser för sig själv. Annars finns risken att man utplånar sig själv, och då kommer man ju inte att vara en bra chef.

Ny i juryn för Årets Chef i fokus

Ann-Christine Ruuth är alltså ny jurymedlem i Årets Chef i fokus 2022, ett pris som Chefen i fokus delar ut till en duktig chef inom Visions avtalsområden sedan år 2020. Hon lyfter tre saker som hon tycker utmärker en bra chef och som således krävs av vinnaren: Tydlighet, att kunna stå för organisationens värderingar samt närvaro.

Ann-Christine Ruuth tycker själv att hennes styrka under åren som ledare i kyrkan var tydlighet, och att medarbetarna alltid har vetat var de har haft henne. Däremot fick hon klagomål på att hon inte var tillräckligt närvarande.

– Det tog jag till mig. Det är bra att känna till sina svagheter, för då kan man åstadkomma förbättring. Medarbetarna kan hjälpa till med det, de är bästa skolan. Och alla chefer kan bli bättre.

Vad ser du mest fram emot i juryarbetet inför Årets Chef i fokus 2022?

– Det ska bli så oerhört spännande att få veta vilka som nomineras, att läsa motiveringarna och se vilka kvaliteter dessa chefer har.