Kultur

Modig inblick i Caroline Farbergers resa

4 maj 2021

RECENSION: Många minns nog vd:n som kom ut som kvinna och belönades med priset Årets HBTQ på QX Gaygalan. Men vad hände bakom kulisserna innan dess?

Handlingen i boken:

En kväll i september 2018 gick Calle Farberger hem från jobbet för sista gången. Morgonen efter kom Caroline Farberger dit. När Ica försäkrings vd kom ut som kvinna skedde det med buller och bång i media. I boken får vi följa med på resan både på jobbet och privat.

Chefskarriären:

Dubbla examen öppnar dörren till konsultbranschen, 1990-talets dotcom-era och försäkringsbolagen.

Bästa mervärdet:

Längs med vägen till transitionsdagen får vi också se Caroline Farbergers förändrade blick på makt och genus. Från det tidigare självklara beslutet att avstå från föräldraledighet och vabb till nya insikter om diskriminering, sexuella trakasserier och att näringslivet präglas av en mansnorm.

Främsta budskapet:

Alla har rätt att vara sig själva, även på jobbet. Caroline Farberger delar med sig av sina erfarenheter och lovar att jobba för ett arbetsliv som tar vara på alla människors kompetens och potenial. Hon har redan gjort ett stort avtryck och bidragit till konkreta förändringar. Jag tror att hon kommer att fortsätta bidra till inkludering.

Detta gnager efteråt:

Klassperspektivet. Med sin höga position i näringslivet kunde Caroline Farberger komma ut i Dagens Industri och hade en hel kommunikationsavdelning i ryggen.
Även om hon resonerar om sina tidigare privilegier då Calle befann sig mitt i mansnormen kan jag inte sluta tänka att det brevid genusperspektivet finns ett klassperspektiv som Caroline Farberger ännu inte fått syn på riktigt lika tydligt.

Jag, Caroline av Caroline Farberger ges ut av Mondial förlag.

Läs även: Vårens litteratur för chefer och Farberger vill se andra normer