• ”Det är en lång väg kvar till ett jämställt näringsliv”, säger Caroline Farberger, vd för Ica försäkring.

Kändischefen

Farberger vill se andra normer

11 november 2019

Efter två månader som kvinna insåg Caroline Farberger, vd för Ica försäkring, hur etablerade könsnormerna inom näringslivet är. Jargong och mötesdynamik gör att kvinnors kompetens osynliggörs.

Vilken var din första roll som ledare?

– Jag blev gruppchef för en nystartad enhet på Trygghansas marknadsavdelning år 1998. Det var spännande att rekrytera mina första medarbetare och jag fick bra stöd från personalavdelningen.

Hur har ditt ledarskap förändrats?

– I början var jag fokuserad på arbetsuppgifterna och noga med att mäta resultatet. Men med åren har jag blivit mer människoorienterad där jag är utgår från mina medarbetares motivation och ger dem frihet, mandat och verktyg att själva utföra sitt arbete.

Du är den första svenska toppchef som varit öppen med att du genomgått en könskorrigering. Hur ser du på ledarskapsnormer inom näringslivet?

– Det är en lång väg kvar till ett jämställt näringsliv. Etablerade könsnormer gör det svårt för kvinnor att bli bedömda utifrån sin kompetens. Det handlar om jargong och mötesdynamik; vem som blir bekräftad, vem som får komma till tals och på vilka premisser chefen befordrar medarbetare. Jag upplevde att jag var insatt i de här frågorna när jag levde som man. Det tog mig två månader att leva som kvinna innan jag insåg att jag inte hade koll, först då började jag se saker med egna ögon. Många män i näringslivet är inte medvetna om deras egen roll i att skapa lösningar för ett jämställt arbetsliv, och om de inte är en del av lösningen riskerar de att vara en del av problemet.

Har du något ledarskapstips?

– Finn din passion och arbeta med det, tvinga dig inte att gå en väg för att den ser bra ut. Och våga ta risker i din karriär, om du får ett erbjudande att bli chef så ta chansen. Tänk positivt och se vad du kommer lära dig av rollen. Säger man nej för många gånger tenderar möjligheterna att över tid minska.

Caroline Farberger

  • Ålder: 51 år.
  • Bor: I hus i Sigtuna.
  • Familj: Fru och tre barn i grundskoleåldern.

 

Karriär:

  • I dag: Vd för Ica Försäkring
  • Bakgrund: Dubbla examina som civilingenjör och civilekonom. Tidigare managementkonsult och har haft flera chefspositioner inom försäkringsbranschen. Blev vd för Ica Försäkring 2016.