Ledarskap

Tips: Vårens litteratur för chefer

3 maj 2021

Redaktionen tipsar om fyra färska böcker ur ledarskapshyllan.

Arbetet på jobbet
Anders Rydell
Natur & Kultur

”Det pågår enorma mängder dränerande tokigheter ute på våra arbetsplatser.” Det skriver organisationskonsulten (och ståupparen) Anders Rydell. Han gör en problembeskrivning av allt ”bök” på jobbet – från mellanchefens ”administrativa överdos” till dysfunktionella team och skvallerkultur. Det är humoristiskt och hög igenkänning. Boken avslutas med två checklistor med tips på hur man kan få en mer hållbar tillvaro på jobbet.

Börja göra
Johan Book, Niklas Delmar och Emma Egnell
Liber

Det här är en bok för dig som vill öka dina medarbetares välmående och prestationer. Den utgår från forskning inom arbetspsykologi. Ett viktigt ämne som presenteras på ett lättillgängligt sätt med kortfattade tips, reflekterande frågor, lärande övningar, peppande ord, förklarande bilder och gulliga, färgglada figurer. Boken gör det roligt att utveckla förmågan att skapa engagemang och arbetsglädje på arbetsplatsen.

Business as Equals
Urban Björn
Liber

Det här är en läsvärd handbok i hur chefer kan jobba för att skapa jämställda och inkluderande arbetsplatser. Den är hands-on och vänder sig i första hand till den som inte jobbat så mycket med ämnet tidigare. Författaren går på ett tydligt och förtjänstfullt sätt igenom grundläggande begrepp och fakta, samt belyser särskilt sambandet mellan inkludering och ekonomiskt lönsamma verksamheter.

Lojalitet i arbetet
Louise D’Oliwa och Lucas Ideström
Sanoma utbildning

När är misskötsamhet saklig grund för uppsägning? Och vad menas egentligen med saklig grund? Advokaterna tillika författarna D’Oliwa och Ideström reder ut frågor och begrepp i det arbetsrättsliga förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det ger på ett överblickbart sätt kunskap om hur olika typer av misskötsamhet ska bedömas och vilka regler som gäller, bland annat med hjälp av exempel från tidigare rättsfall.

Spana in fler boktips för chefer här!