• Camilla Persson jobbar som verksamhetschef på Skiftesvägens äldreboende i Landskrona. Hon hade lagt ner mycket tid på att förbereda inför konflikten.

Arbetsrätt

Så förberedde sig chefen på konflikt

18 januari 2021

Hur är det att som chef förbereda sig inför en konflikt mellan fack och arbetsgivare? Camilla Persson, verksamhetschef på ett äldreboende i Landskrona, delar med sig av sin erfarenhet.

I slutet av förra veckan kom fackförbundet Kommunal överens med arbetsgivarparten Almega Vårdföretagarna om ett nytt avtal för anställda inom privat vård och omsorg. Kommunal hade hotat med konflikt om de inte nådde en lösning.  

Om konflikten hade brutit ut skulle Kommunal lägga en nyanställnings-, mer- och övertidsblockad för bland annat undersköterskor och vårdbiträden i hela landet i ett första skede.  

Läs mer: Tips och råd för dig som chef vid konflikter 

Det hade förstås påverkat första linjens chefer inom exempelvis äldreomsorgen, eftersom de inte skulle kunna beordra någon medarbetare att jobba över vid behov. Dessutom räknas varje pass som timanställda medarbetare gör som en nyanställning. 

Gjorde handlingsplaner

Camilla Persson, verksamhetschef på Skiftesvägens äldreboende i Landskrona, hade lagt stor tid på förberedelser. 

– Jag planerade så långt det var möjligt. De vakanser i schemat som jag kände till satte jag in timvikarier på innan konflikten skulle ha brutit ut, säger hon.  

Om någon av medarbetarna hade blivit sjuk under konflikten så skulle hon dock inte kunna sätta in någon ersättare. 

Tillsammans med sin egen chef och HR-chefen hade Camilla Persson gjort riskbedömningar och handlingsplaner. 

– Jag skulle vara tillgänglig dygnet runt och som kapten på skutan eventuellt styra om personal till där behovet var som störst. Vi gick också igenom vad vi kan klara av utan att det blir för sårbart i verksamheten och gjorde därför prioriteringar bland arbetsuppgifterna. 

Rustad för första fasen

Prioriteringarna handlade bland annat om att de boende skulle få sin medicin och vara ”hela och rena”, medan vissa personalkrävande aktiviteter skulle ställas in. 

– Dessutom har vi tittat på vilka arbetsuppgifter som hade kunnat återdelegeras. Det kan vara gångträning som sjukgymnaster skulle få tillbaka ansvaret för. Även sjuksköterskor skulle få ta tillbaka uppgifter som de har delegerat. Jag var rustad för konfliktens första fas. 

Vad kände du när konflikten blåstes av? 

– Naturligtvis är det skönt att man har kommit överens om ett nytt avtal. Samtidigt känns det lite som luften har gått ur mig nu eftersom jag ägnat stora delar av arbetsveckan till olika möten och planeringar inför en eventuell konflikt. Men vi är alla vinnare genom att detta löstes på fredligt vis. 

Vill du veta mer om strejk och hur det funkar? Kolla in vår systertidning Tidningen Visions artikel här (länken öppnas i nytt fönster)