• Enhetschefen Veronica Holmstedt gläds åt vaccinationerna, men det dröjer innan hon själv kommer att vaccineras.

Coronaviruset

Var först ut med vaccin – snart i mål

17 februari 2021

Bokens vårdboende i Mjölby var först i landet att vaccinera sina kunder. Nu har även hälften av medarbetarna fått sin första spruta. Men cheferna får vänta lika länge som allmänheten. I det beslutet har kommunen varit tydlig.

Det är bara några enstaka kunder som ännu inte fått vaccin på Bokens vårdboende i Mjölby, antingen för att de inte velat eller för att de är nyinflyttade och därför inte hunnits med. Bland medarbetarna påbörjades vaccinationerna i januari, och ungefär hälften av dem har nu fått sprutan.

– De har reagerat positivt på att få vaccinet. Ingen av dem har tackat nej, trots att några av dem är spruträdda, säger Veronica Holmstedt, en av vårdboendets två enhetschefer.

Läs mer: 3 frågor om vaccin - att tänka på som chef

Trots att hon och hennes chefskollega träffar medarbetare och ibland även kunder, så får de själva vackert vänta med vaccin tillsammans med den oprioriterade allmänheten.

– Kommunen har stramat åt sin bedömning av vaccinationsordningen den senaste veckan, helt förståeligt efter den debatt som varit i media. Men det är helt okej för mig. Det är viktigast att medarbetarna som har det mest vårdnära arbetet kommer i första hand.

Det är vårdcentralen som sköter vaccinationerna. De kontaktar cheferna på boendena, som i sin tur ger tider till medarbetarna.

Hur resonerar du om det blir restdoser?

– Vi har medarbetare som är redo att ta sig till vårdcentralen inom en timme, vilket vi har informerat vårdcentralen om. De medarbetarna måste vara på g och vara beredda att bli kontaktade även om de är lediga.

Enligt Veronica Holmstedt har Bokens vårdboende inte haft smittan inne sedan december, trots att det är stor spridning i kommunen generellt.

Vårdcentralen meddelade i förra veckan att det finns nya tider för vaccinering av medarbetare i denna och i nästa vecka. Och kunder och medarbetare på kommunens alla särskilda boenden börjar nu också vaccineras.

– Jag hoppas att vi börjar se slutet på pandemin nu.