Ledarskap

10 egenskaper hos chefer som rankas högst

4 september 2020

Den egenskap som helt överlägset toppar listan över de förmågor medarbetare värdesätter hos sina chefer är att kunna ge frihet under ansvar och att visa tillit. Det visar en ny undersökning.

Vill du att dina medarbetare ska uppskatta ditt ledarskap och att ryktet om vilken bra chef du är ska spridas i din ”bransch”? Bästa sättet att bli medarbetarnas favoritchef är att lägga sig vinn om att våga lita på att de gör det de ska.

Att ägna tid åt att styra i detalj - om än i bästa välmening - eller hålla koll på exakt när medarbetarna kommer och går bör du akta dig extra noga för.

Läs mer: Färsk forskning visar: Här är 4 egenskaper hos chefer som är bäst

En undersökning - bland drygt 1 000 sysselsatta mellan 18 och 65 år som Sifo gjort på uppdrag av HR-bolaget Talentsoft - visar nämligen att mer än hälften vill ha en chef som ger frihet under ansvar och visar tillit.

– Särskilt de yngre generationerna vill slippa ”microstyrning” och nio till fem jobb. Ingen frågar längre chefen om det är okej om att gå hem lite tidigare för att man behöver göra det ena eller det andra - man bara göra det. Men sedan jobbar man självklart senare på kvällen istället. Gränserna mellan arbetstid och fritid suddas ut allt mer, säger Allan Nyygaard, nordenchef på Talentsoft.

Tio chefsegenskaper svenskar värdesätter mest:

  1. Ger frihet under ansvar – visar tillit
  2. Är rak och tydlig
  3. Vågar ta beslut
  4. Är duktig på att kommunicera
  5. Visar uppskattning
  6. Är lyhörd
  7. Kan hantera konflikter
  8. Är duktig på att coacha
  9. Är empatisk
  10. Ger kontinuerlig feedback

 

Källa: What Swedes Value most in a boss från Sifo och Talentsoft.

Tydlighet uppskattas

Undersökningen visar också att många tycker att det är viktigt att chefen är rak och tydlig. Fyra av tio rankar detta som en viktig egenskap. Att våga fatta beslut är även det en populär egenskap, tre av tio uppskattar denna.Utöver det är att ge medarbetarna feedback en förmåga som uppskattas. Att hålla kontakten är något som Allan Nyygaard tycker är extra viktigt nu i coronatider då många arbetar hemifrån.

– Jag råder alla chefer att vara noga med att ringa upp medarbetarna och prata med dem en och en om hur de har det och hur deras arbetsmiljö ser ut. Att ha digitala arbetsmöten räcker inte för att hålla kontakten och ta igen allt det som går förlorat när man inte träffas på arbetsplatsen.


Relaterade artiklar