• Jonas Karlsson ombudsman med ansvar för chef- och ledarskapsfrågor på Visions kansli

Rekrytering

HR-funktion avgörande vid test

29 januari 2018

Visions ombudsman för chefs- och ledarskapsfrågor, Jonas Karlsson, om sin syn på personlighetstest vid rekrytering av chefer.

Vad tycker du om personlighetstest vid rekrytering?

– Som en del av en evidensbaserad rekryteringsprocess är det i grunden något positivt. Chefer är viktiga för en organisation och därför är det betydelsefullt att rekrytera rätt personer. Men ska man använda sig av tester är det avgörande att ha HR-funktion med god beställarkompetens. Det vill säga, en HR-funktion som har tid och resurser att läsa in sig och vara uppdaterade på vilka tester som håller en hög kvalitet.

Varför är det viktigt?

– Det här är en så lukrativ marknad att man måste utgå från att det finns lycksökare i branschen. Därför krävs det att HR-funktionen har möjlighet att granska vad det är de köper in.

Vad tänker du om att en del använder sig av tester som döms ut av forskarna?

– Det tyder på att man saknar en HR-funktion med tid och resurser att arbeta strategiskt. Vi vet att många HR-funktioner tyngs ner av för stor arbetsmängd. De hinner inte arbeta så framåtblickande som de vill och borde. Men om man ger HR-funktionerna bättre förutsättningar att göra ett gott arbete slipper man sådant här.

Vad ska man göra om man blir ombedd att göra ett sådant test?

– Det är så klart en svår sits, om man har sökt ett jobb man gärna vill ha. Men det är alltid bra att begära en förklaring kring hur testet ska användas och vilken återkoppling man kommer få. Det är också bra att fråga arbetsgivaren varför de valt att använda sig av testet. Utöver det är man välkommen att vända sig till Chef Direkt och som kan hjälpa till att uppmärksamma fackligt förtroendevalda på att arbetsgivaren använder sig av tester som är tvivelaktiga.

Kommer det att bli mer eller mindre testande av chefer framöver?

– Vi går en framtid till mötes där ledarskap blir allt viktigare. Därför tror jag att testerna kommer att bestå.