Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
8 oktober 2024
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.
Omkring 60 procent av Visions medlemmar som är anställda på HVB har under det senaste året utsatts för våld eller hot om våld i sitt arbete. Det visar en ny rapport från Vision, som drygt 520 personer i 154 kommuner svarat på.
– Jag tycker att drygt 60 procent är en alldeles för hög siffra, säger Mikael Astner.
Anställda misshandlas
Sedan 15 år tillbaka arbetar Mikael Astner som familjebehandlare i Alingsås. Innan dess jobbade han på HVB i tjugo år. I dag är han förtroendevald för Vision i det kommunala bolaget Gryning, där han företräder anställda på HVB i uppdraget som facklig representant. På Gryning är det hans uppfattning att det inte lika vanligt förekommande med hot och våld inom HVB.
→ Så mycket tjänar socialpedagoger och behandlingsassistenter
Men situationen ser annorlunda ut på flertalet andra ställen, visar Visions rapport. I den vittnar till exempel en anställd om att ha varit höggravid och blivit hotad med att bli slagen, andra uppger att det är vanligt att de boende slår/sparkar/spottar/kastar saker på de anställda samt har sönder inredningen. Det är också många som berättar om otillräckligt stöd i samband med hot/våld i jobbet. Det händer att anställda förutsätts komma tillbaka till jobbet utan att få någon stöttning alls efter att en hot/våldsincident inträffat.
”Bort med ensamarbete”
För att komma till rätta med problemen tycker Mikael Astner att ensamarbete helt och hållet bör avskaffas om det finns risk för hot eller våld. Dessutom bör personalens befogenheter utökas. Exempelvis borde det vara tillåtet att genomsöka en boendes rum om man misstänker att det finns droger eller vapen där. Det borde även vara möjligt att beslagta/begränsa användningen av mobiler om de används på ett destruktivt sätt.
– Man hjälper ju inte den som bor på ett HVB genom att personalen inte har några befogenheter alls. Snarare är det så att många mår bra av tydliga spelregler och att veta vad som gäller, säger han.
Att förbjuda ensamarbete helt och hållet och att på olika sätt utöka personalens befogenheter är också något som Vision som facklig organisation står för och driver på för att det ska bli verklighet.
Viktigt anmäla tillbud
Det är viktigt att alltid göra anmälan om tillbud, risker, samt olyckor för att kunna förebygga att våldsamma situationer uppstår. Utöver det bör alla som jobbar på HVB ha tillgång till handledning för att kunna diskutera hur man ska hantera svåra situationer, anser Mikael Astner.
– Det är lätt att bli hemmabild annars. Det vill säga normalisera saker som man egentligen borde reagera emot. Engagemanget att göra samhällsnytta genom att hjälpa och stötta de boende är ofta stort hos personalen.