• Skyddsombudet Mimoza Gashi är tandsköterska på Folktandvården Väla i Ödåkra.

Årets Skyddsombud

Mimoza Gashi är finalist i Årets skyddsombud 2024

10 oktober 2024

Hon säger ifrån i god tid när något inte fungerar på jobbet. Egna dyrköpta erfarenheter har gjort tandsköterskan Mimoza Gashi i Ödåkra till ett omtyckt skyddsombud. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.

Varje år utser Tidningen Vision Årets skyddsombud. En av årets finalister är 25-åriga tandsköterskan Mimoza Gashi, som är skyddsombud på Folktandvården Väla i Ödåkra.

Hur kom det sig att du blev skyddsombud?

– Vårt ombud här på Folktandvården slutade och hon frågade om någon ville ta över. Jag ville testa rollen, för jag är intresserad av arbetsmiljö – det är spännande för att det är brett och handlar om så många olika faktorer. Det var för 2,5 år sedan och jag var nyexaminerad tandsköterska.

– Jag vill dessutom kanske arbeta med ledarskap i framtiden och då är det bra att lära sig mer om medarbetare och arbetsmiljö.

Vad är det viktigaste du har gjort som skyddsombud?

– Det viktigaste jag gör är att jag ser små signaler på ett tidigt stadium och säger till när något är fel. Det får inte gå för lång tid.

– Jag har själv varit utmattad och sjukskriven i tio månader. Det har fått mig att inse hur viktigt det är att ta tag i saker. Tack vare mina egna erfarenheter kan jag se tecken hos mina kolleger som andra kanske missar.

De som nominerat dig lyfter att du är omtänksam och arbetar aktivt varje dag för en bättre arbetsmiljö. Hur gör du?

– Jag tror att jag har lyckats bygga förtroende hos kollegerna för att jag följer upp saker. Som skyddsombud får man inte glömma att fråga: Hur har det gått? Man ska inte släppa taget. Om något inte fungerar får man tjata till dess det gör det.

– Jag tar allt seriöst – det som är litet för mig kan vara stort för någon annan. Det gäller att ha respekt för att alla är olika.

Vad i arbetsmiljön tror du är största utmaningen i framtiden?

– Den största utmaningen framöver är att hitta personer som vill vara skyddsombud. För tänk om skyddsombuden inte fanns! Vi är mer på jobbet än vi är hemma och vi behöver engagerade problemlösare som kan jobba för att arbetsmiljön är bra.

Utmärkelsen Årets skyddsombud

  • Vinnaren av Årets skyddsombud 2024 avslöjas 23 oktober på Skyddsombudens dag.
  • Priset Årets skyddsombud delas ut av Tidningen Vision på uppdrag av Visions förbundsstyrelse. Skyddsombud, huvudskyddsombud och regionala skyddsombud kan nomineras till priset.
  • Syftet är att uppmärksamma skyddsombudens viktiga arbete.
  • En jury utser vinnaren. Juryn består av representanter från Visions förbundsstyrelse, Visions arbetsmiljögrupp, förbundets arbetsmiljöstrateg samt Tidningen Visions chefredaktör.

 

Här är övriga finalister i Årets skyddsombud!

 

Denise Wadhed

Denise Wadström.jpg

Finalisten Denise Wadhed arbetar till vardags som GIS-ingenjör i Haninge kommun och är skyddsombud för avdelningen Geografisk information. Här förklarar hon varför hon blev skyddsombud.

Susanne Landström

Susanne Landström.jpg

Finalisten Susanne Landström är huvudskyddsombud i Umeå kommun. Hon är boendehandledare inom Funktionshinderomsorgen. Läs mer om hennes arbete för bättre arbetsmiljö.

 


Förra årets vinnare

2023 utsågs Jonas Erlandsson till Årets skyddsombud 2023. Läs en intervju med honom här.

Alt-textJonas Erlandsson, Årets skyddsombud 2023


Relaterade artiklar