• Jag räknar med min pension blir ungefär hälften av min heltidslön om jag går i pension vid 65, säger Peggy Naraghi.

Pensioner

Hon får låg pension trots 36 års arbete

17 oktober 2024

Trots att tandsköterskan Peggy Naraghi jobbat i 36 år blir pensionen svår att leva på. Inkomsten kommer att sjunka med omkring hälften. ”Utan min man skulle det inte gå”, säger hon.

Peggy Naraghi är 63 år och jobbar på Folktandvården Norr i Växjö. Hon har arbetat som tandsköterska i 36 år och älskar yrket.

– Det sociala med kollegerna och mötena med patienterna är något jag verkligen kommer sakna när jag går i pension, konstaterar hon.

Ångrar yrkesvalet

Lönen har hon inte samma varma känslor för. Den har alltid varit snålt tilltagen.

– Politikerna borde värdera oss tandsköterskor högre. Vi som jobbar med människor och utbildats för att göra det får lägre lön än den som jobbar på fabrik och inte är utbildad, säger hon.


Läs övriga artiklar i granskningen

→ Ont i magen över pensionen? Här får du koll på läget
→ 11 tips: Så maxar du pensionen - och undviker fällorna
→ Vision: Staten måste skjuta till mer pengar


På grund av den låga lönen, som snart resulterar i en låg pension, ångrar Peggy Naraghi sitt yrkesval.

– Jag räknar med min pension blir ungefär hälften av min heltidslön om jag går i pension vid 65. Och går jag ett år tidigare blir pensionen en knapp tusenlapp lägre, konstaterar hon.

→ Så mycket tjänar tandsköterskor i snitt

Uppropet kan ha hjälpt

Peggy Naraghi är sedan länge förtroendevald för Vision och har varit med och drivit på för att få upp tandsköterskelönerna.

– Jag tror att tandsköterskeuppropet, där tandsköterskor över hela landet protesterat mot de låga lönerna, har haft viss effekt. Här i Region Kronoberg har vår yrkesgrupp fått i snitt fem procents löneökning i år.

Kommer ha fullt upp

Om det blir pensionering redan 2025 eller om det får vänta till 2027 återstår att se. I vilket fall ser Peggy Naraghi fram emot mer tid med barnbarnet, trädgården och framför symaskinen. Hon hoppas också på att kunna resa tillsammans med maken.

– Jag kommer att ha fullt upp, det är jag säker på. Men man får förbereda sig på att det blir mindre pengar att röra sig med.

→ Kräver högre löner för tandsköterskor

Editionsbanner_tandvård.jpg


Relaterade artiklar