• Här är hortonomen Torun Jorde tillsammans med den klimattåliga växten höstanemon.

Miljö

Tåliga blommor blir klimatets räddare

22 augusti 2024

Växter som klarar extrem hetta under sommaren och sedan tre månaders regn under hösten. Finns det ens? Jajamänsan! Torun Jorde, agronom i Malmö stad ser till att stadens rabatter blommar även i klimatkrisens skugga.

Hur gör ni rabatterna klimatsmarta?

– Genom att odla till exempel fackellilja och olika slags nävor. De är salttåliga växter som klarar långa, torra somrar och blöta vintrar då det regnar i tre månader. Dessutom behöver växterna tåla att vara i en stadsmiljö där de utsätts för hundkiss och att ibland bli trampade på. I Malmö stad jobbar vi mycket med att hitta sådana växter. Det är viktigt för att främja den biologiska mångfalden.

Torun Jorde

Yrke: Hortonom och projektledare.

Arbetsplats: Serviceförvaltningen, Malmö stad.

Fritid: Odlar i kolonilotten, odlar äpplen och brygger cider.

Hur jobbar ni med den biologiska mångfalden?

– Det handlar om att plantera många olika slags växter och trädslag. Och om att ha en plan så att det alltid är någon växt som blommar. Man kan exempelvis börja med krokusar under tidig vår, fortsätta med sommarklassiker som salvia och lavendel och när hösten närmar sig, astrar och höstanemoner. Det ska vara vackert, men det är också viktigt med blommande växter för att bin och humlor ska trivas.


Fler artiklar om klimatsmart arbete

Boden odlar med värme från kryptobrytning 

Jobbar för en grönare skönare planet 

Mikael Bergqvist – ett av Visions första klimatombud 


– En annan sak som är betydelsefull för den biologiska mångfalden är att låta gamla löv och gräsklipp ligga kvar i rabatterna. Daggmaskarna gillar det och de hjälper till att hålla jorden frisk. Vi låter också en del gräsmattor växa upp och bli till ängar där många olika slags blommor kan leva. Och om vi behöver ta bort ett buskage av något skäl, gör vi det i etapper och lämnar någon liten del kvar.

Varför det?

– Om man bara mejar ner en massa buskar får det följden att en hel biotop (ett miniekosystem reds anmärkning) försvinner. En massa småfåglar, insekter och andra smådjur blir hemlösa. Men om man tar bort lite i taget hinner fåglarna och insekterna flytta.

Vad är biologisk mångfald?

  • Det är ett mått på hur många olika levande organismer det finns och innefattar allt i naturen.
  • Det är en förutsättning för allt liv på jorden och grunden för människans existens. Människan är helt beroende av att det finns en variation av olika arter av växter och djur. Växterna filtrerar till exempel vattnet vi dricker och renar luften.
  • Den biologiska mångfalden är hotad och hänger samman med klimatförändringarna. Till exempel har artrikedomen bland ryggradsdjur minskat med 70 procent sedan 1970-talet och allt fler växter blir rödlistade.

Källa: Naturvårdsverket.

Vad säger Malmöborna om att löven och gräsklippet får ligga kvar?

– Ibland får vi kommentarer och mejl om att det inte ser snyggt ut i rabatterna eller att löv sopats in under buskarna. Då svarar vi och förklarar. Vi sätter också upp skyltar vid till exempel ett område med höjdgräs och förklarar varför gräset inte klippts.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att Malmö stad förstår vikten av att satsa på grönområden. Att det gröna behövs för att Malmöborna ska trivas. Men också för att sänka temperaturen och bidra till ett bättre klimat. Vi jobbar till exempel med krontäckning, det ska finnas träd som ger skugga och avdunstar vatten som kyler ner.


Relaterade artiklar