• Emma Bystedt startade tillsammans med sin kolleger en fackklubb på Sara kulturhus i Skellefteå.

Fackligt

Guide: Så startar du en fackklubb

5 augusti 2024

Vill du veta hur man startar fackklubb? Jobbar du i en kommun, ett kommunalt bolag, en region eller ett välfärdsanknutet bolag? Så här gör du, steg för steg! Möt också Emma Bystedt, som startade klubb och fick fler lediga dagar på köpet!

När Emma Bystedt började jobbet som sälj- och biljettansvarig på Sara kulturhus i Skellefteå lämnade hon en tjänst i privat sektor där hon trivdes och hade en högre lön. Ändå tvekade hon aldrig att byta jobb.

– Jag kände att jag ville vara med under uppstarten av det här huset. Det är ett jättehäftigt, kreativt centrum. Jag är så tacksam över att ha fått förtroende att göra det, säger hon.

Stortrivs på jobbet

Personalomsättningen på Sara kulturhus är låg. Detta trots det skriande behov av arbetskraft som finns just i regionen på grund av alla nystartade industrier.

Emma Bystedt menar att det hänger samman med att flertalet av hennes kolleger känner på samma sätt som hon själv gör inför jobbet: Det här är en drömarbetsplats där många trivs och man vill inte flytta på sig. I början av året beslutade hon och hennes kolleger sig för att starta en Vision-klubb.

Så startar du en fackklubb

Vem kan starta en fackklubb?

Vem som helst som är medlem i Vision och jobbar på en arbetsplats där det inte finns någon klubb, men minst tre Vision-medlemmar som vill göra det.

Hur startar man en fackklubb?

  1. Ring till Vision direkt på 0771-44 00 00 och säg att du vill starta en klubb på din arbetsplats. De hjälper dig att komma i kontakt med en ombudsman som hjälper dig att komma i gång.
  2. Bjud in dina kolleger till ett medlemsmöte. Om någon av dina arbetskamrater inte är medlem i Vision, men vill bli det går det att ordna. En ombudsman från Vision kommer till mötet och hjälper till att skriva ett årsmötesprotokoll och registrerar sedan klubben.
  3. Under mötet behöver ni utse minst tre personer som blir ledamöter i klubbstyrelsen, en av dessa blir sammankallande/ordförande för klubben.
  4. Skicka årsmötesprotokollet till chefen och berätta att det nu finns en Vision-klubb och förtroendevalda på arbetsplatsen.

Tips!

Bjud in till medlemsmöte under till exempel lunchen. Vision ordnar med lunchmackor.

Kom ihåg!

Du behöver inte fråga chefen om lov att starta en fackklubb. Det har du rätt enligt lag att göra.

– Vi tänkte att det kunde vara bra att kunna driva saker tillsammans om lyckobubblan mot förmodan skulle spricka. Och så kan man ju hitta på en massa andra roliga saker att driva om man har en klubb, säger Emma Bystedt.

Till en började satsade de på att rekrytera personer som inte var medlemmar i något fackförbund. Idag är de 14 medlemmar på arbetsplatsen och fyra i styrelsen. Emma Bystedt är ordförande, och även skyddsombud tillsammans med en kollega.


Fler artiklar om fackligt arbete
→ Får man betalt för fackligt arbete? Detta har förtroendevalda rätt till
→ Karriär: Fackligt arbete blir merit på cv:t
→Visions kongress 2024: motionerna som påverkar ditt jobb
Semesterväxling – de får växla semestertillägg mot ledighet — Vision


Eftersom de är nystartade håller de på att bygga upp rutiner kring samverkan, arbetsplatsträffar och överläggningar inför den årliga lönerevisionen. Skyddsronder är de i gång med sedan en tid tillbaka. Tack vare den nybildade fackklubben har också semesterväxling (anställda får möjlighet att avstå en liten summa pengar och istället få en extra veckas ledighet) införts efter att detta lyfts upp till diskussion.

Tog hjälp av ombudsman

När klubben startades tog Emma Bystedt och hennes kolleger hjälp av Visions center i Luleå och Ola Leander. Han är facklig utvecklare och har varit med och startat många klubbar under sina 14 år som anställd på Vision. Att bilda en lokal fackklubb på arbetsplatsen menar han är något som brukar vara fördelaktigt på många sätt.

– Min erfarenhet är att till exempel löneutvecklingen blir något bättre på de arbetsplatser där det finns en klubb, säger han.

Arbetsgivaren gillar klubben

Även Anna Jirstrand Sandlund, vd för Sara kulturhus, tycker att det är bra att en Vision-klubb bildats. Fördelen för henne som arbetsgivare är att hon har någon att vända sig till när hon vill bolla något som rör personalen.

Alt-textAnna Jirstrand, vd för Sara kulturhus.

– Jag tycker också att det är viktigt att det finns en fackklubb ur ett demokratiskt perspektiv. Det ger bättre förutsättningar för att alla ska kunna framföra sin mening, vilket i sig är något som gör arbetsplatsen mer attraktiv. Det går också bättre att snabbare komma framåt i olika frågor tack vare att det finns en klubb.


Relaterade artiklar