• Det var i slutet av september som Hietaniemi kyrka brann ner. "Det har alltid funnits en farhåga att något sådant här kan hända", säger Heli Pruikkonen, kyrkoherde (till höger i bild).

Arbetsmiljö

Hur känns det när ens kyrka brinner ner?

30 oktober 2023

I september brann Hietaniemi kyrka utanför Övertorneå ner till grunden. Ingen vet varför. "Det har alltid funnits en farhåga att något sådant här kan hända", säger Heli Pruikkonen, kyrkoherde.

Hur känns det när ens kyrka brinner ner?

– Det var en chock. Ena dagen stod Hietaniemi kyrka utanför Övertorneå där i hela sin skönhet och andra dagen var den borta. Det var en morgon i september som jag fick reda på att kyrkan brunnit ner under natten. När jag kom dit fanns bara förkolnade rester kvar och brandmännen eftersläckte. Det var först senare, på väg därifrån, som det brast för mig.

Varför brann Hietaniemi kyrka ner?

– Branden började i klocktornet men vi vet inte varför. En brandutredning görs just nu men polisen misstänker inget brott. Kyrkan var från 1700-talet. Allt var i trä och stockarna torra som fnöske, taket var dessutom tjärat. Det har alltid funnits en farhåga att något sådant här kan hända och därför har vi varit extra noga med att släcka alla ljus.

Hur mår medarbetarna?

– Vi är tio personer i arbetslaget varav många jobbat länge i kyrkan så det har varit en sorg för alla. Men jag är så stolt över dem. Alla ryckte snabbt in och hjälpte till där de kunde. Vaktmästarna satte upp avspärrningsband och räddade inventarier. Husmor ordnade fika och prästerna satte på sig sina kragar och pratade med allmänheten.

Hur har församlingsborna reagerat?

– Det är mycket sorg. Generation efter generation har besökt kyrkan. Väggarna andades minnen.

Kommer Hietaniemi kyrka byggas upp på nytt?

– Det är många som frågat det, men vi vet inte än.

Så många kyrkobränder inträffar årligen:

  • Sedan 2016 har i snitt sju bränder i kyrkor och kapell inträffat varje år.
  • 2023 är dock siffran högre. 12 skadeanmälningar har kommit in.
  • Blixtnedslag och brister eller fel i elektriska installationer är vanligaste orsakerna till bränderna.

Källa: Kyrkans försäkring

kyrka.jpg


Relaterade artiklar