• Elisabet Hillbratt, stiftspedagog i Stockholms stift, tycker att lönespridningen borde vara större.

Lön och villkor

Låg lönespridning för församlingspedagoger

26 juni 2023

Lönespridningen för församlingspedagoger är liten. Elisabet Hillbratt, stiftspedagog, vill att församlingarna ska bli bättre på att ta vara på församlingspedagogernas kompetens.

Jobbar du som församlingspedagog i Svenska kyrkan i många år så finns det risk att du inte får särskilt bra löneutveckling. Lönespridningen är nämligen liten.

De unga församlingspedagogerna, som är upp till 29 år, kommer in på en medellön på 30 900 kronor i månaden. Deras kolleger som är mellan 50 och 59 år har högst lön av alla ålderskategorier och tjänar i snitt 35 000 kronor i månaden. De som är 60 år och äldre landar på 34 800 kronor i snitt.

Medellönen för hela riket är 34 500 kronor.

Det visar statistik från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao. Siffrorna bygger på löneuppgifter inhämtade i november 2022.

→ Läs vår granskning om startlöner

Lönespridning på bara drygt 4 000 kronor

Mellan yngst och äldst är det en lönespridning på 3 900 kronor.

Det är för lite, tycker Elisabet Hillbratt, stiftspedagog i Stockholms stift, som jobbar tätt med församlingspedagogerna i stiftet.

Hon vill även att lönen generellt sett ska höjas för församlingspedagoger, särskilt med tanke på att de flesta har en flerårig pedagogikutbildning och en profilutbildning för att bli just församlingspedagoger.

– Församlingarna måste bli bättre på att ta vara på utbildade församlingspedagogers kompetens, exempelvis använda sig av den i samband med att man fattar strategiska, övergripande beslut. Om det blir tydligare vilken otroligt bred kompetens som finns kommer lönerna påverkas positivt, säger Elisabet Hillbratt som också är huvudskyddsombud för Vision.

kyrka.jpg

→ Lista: Här är medellönen för dig inom Svenska kyrkan


Relaterade artiklar