• Tandsköterskan Randa Abed har jobbat på kliniken Tandborsten i Rosengård i Malmö i 17 år. Under årens lopp har hon fått mycket god kontakt med många familjer och barn.

Hälsa

Hon hjälper barn till bättre tandhälsa på pionjärkliniken Tandborsten

7 augusti 2023

Tandsköterskan Randa Abed arbetar på Sveriges första Tandborsten-mottagning i utsatta Rosengård i Malmö. Genom motiverande samtal hjälper hon föräldrar att ge sina en god munhygien redan från spädbarnsåldern.

Det är Safana Fahads ettårsdag i dag. Hon rullas i vagnen över tröskeln av mamma Dalia Alfar, in till väntrummet för Tandborsten. Det är en förebyggande mottagning, som bemannas av tandsköterskor. Den ligger i samma kvarter som Folktandvården Skånes större allmäntandvårdsklinik, nära Rosengårds centrum strax utanför centrala Malmö.

– Alla barn som är skrivna på Rosengård kallas regelbundet på kontroller och familjeinformation till Tandborsten, från att de är sju månader tills de fyller fem och ett halvt, förklarar tandsköterskan Randa Abed.

Alt-textMamman Dalia Alfar låter inte dottern dricka vare sig saft eller läsk och får därför beröm av Randa Abed.

Har funnits i 23 år

För Safana Fahad är det alltså andra besöket, trots att hon just har börjat skolas in på förskola. Det har hänt mycket under de fem månaderna som gått sedan hon träffade Randa Abed. Två rejäla gaddar sticker upp längst fram i nederkäken och där uppe syns tre vita korn, på god väg ut.

– Vad dricker hon? Bara vatten och mjölk? Du är en duktig mamma. Helst inga söta drycker alls före hon fyller tre. Inte saft, juice eller läsk. Det är inte bra, det går jättesnabbt att få hål, säger Randa Abed när hon har satt sig i mottagningsrummet med den unga patienten och hennes mor.​

Det här är Tandborsten

  • Folktandvårdens Skånes Tandborstenverksamhet fokuserar på munhälsan hos små barn i vissa utvalda områden.
  • Syftet är att stärka föräldrarnas förmåga att ta hand om barnens munhälsa. Föräldrarna får råd om tandhälsa, kost och hur de bäst sköter barnets tänder.
  • I dag finns sammanlagt tio Tandborstenkliniker i Skåne. Den på Rosengård var först och öppnade år 2000.

Tandborsten öppnade år 2000 på initiativ av tandläkare Inger Wennhall. Den var en del av ett forskningsprojekt för att komma till bukt med statistiken: på Rosengård hade 85 procent av alla treåringar karies medan siffran i välbärgade Limhamn låg på 12 procent.

Personlig kontakt nyckeln 

– Det är tydligt hur familjers socioekonomi påverkar barns munhälsa. Många av de föräldrar jag träffar har svåra upplevelser bakom sig, de kan ha flytt från krig. Då är inte barnens tandborstning det man främst fokuserar på. Särskilt svårt kan det vara för de som har många barn. Det är vanligt med stora familjer här, säger Randa Abed.

Varannan vill byta jobb

Folktandvården Skåne hade tidigare provat mycket annat för att förbättra Rosengårdsbarnens munhälsa: samarbete och besök i förskolor och skolor där man pratade om tandborstning och kost samt borstade tänderna ihop med barnen. På BVC kallades alla familjer med ettåringar till informationsmöten. Men det kunde bli svårt att prata i grupp med tanke på språket, säger Randa Abed.

Alt-textEn rosa tandborste blir det till ettåriga Safana Fahad efter att hon undersökts.

– Många är nyanlända. Man behöver ha mer personlig kontakt för att försäkra sig om att informationen går fram. Dessutom blir det ingen sekretess när man möter flera familjer samtidigt.

Familjen är viktigast

För det är familjen som är nyckeln till att vända den negativa statistiken. Det visade inte minst Inger Wennhalls doktorsavhandling där hon undersökte om riktade, preventiva insatser till just familjerna för en grupp med 800 förskolebarn gav resultat.

– Visst är det bra att prata tandborstning med barn och personal på förskola och skola. Men det är dagliga goda vanor som gör skillnad. Och dem är det främst familjen runt barnet som kan påverka, säger Randa Abed.

Hon började här på Tandborsten 2006, efter ett par år tillsammans med tandläkare Inger Wennhall på den närliggande kliniken. Kvar på deltid finns hennes kollega Eva-Marie Mårtensson, som egentligen nått pensionsåldern.

De får förtroende för oss, tycker nästan som att vi blir en del av familjen.

Randa Abed, tandsköterska.

– Hon är bara här två dagar i veckan nu, medan jag jobbar heltid. Jag har lärt mig massor av Eva-Marie. Hon var med ända från starten av Tandborsten, säger Randa Abed.

Deras verktyg är främst att stötta, uppmuntra och ha motiverande samtal med föräldrarna, fortsätter hon. Inte banna och skuldbelägga.

– Första träffen när barnet är sju månader blir det mycket information. Det finns barn som redan då dricker saft och läsk ur flaska. Vi förklarar varför det inte är bra och tittar på vår utställningsmonter över vanliga livsmedel som innehåller socker och sådant som inte gör det. Många föräldrar blir förvånade, de fotar för att minnas.

God munhälsa grundläggs

Dessutom undersöks barnet, tandsköterskan tittar på tandköttet om tänderna ännu inte kommit fram. Man samtalar om hur föräldrarna kan hjälpa barnet när det kliar vid tandsprickning och om vikten av att även ta hand om mjölktänder.

– Många föräldrar tänker att mjölktänderna inte spelar någon roll, eftersom barnet ändå kommer tappa dem. Men god munhälsa grundläggs tidigt, säger Randa Abed.

Alt-textLite läskigt är det allt att bli undersökt, tycker Safana Fahad. Men snart är hon glad igen.

Safana Fahad ska nu undersökas och får ligga med huvudet i Randa Abeds knä, medan mamma Dalia Alfar håller dottern i fötterna. Med plasthandskar och munskydd undersöker Randa Abed ettåringens mun, under hennes stora protester.

Kallas var fjärde månad

–Hon blir rädd för mig när jag har munskydd och handskar. Men jag ser här att det finns en del beläggning på baksidan av tänderna. Det är svårt att komma åt där. Jag ska visa dig hur du gör, säger Randa Abed och låter den nu tröstade Safana Fahad välja en tandborste ur en mugg full av sådana, i olika färger. Det blir en rosa.

Åren mellan att barnet är 1,5 till 3 år kallas familjen hit var fjärde månad, för de med bekymmer än oftare. Det gör att Randa Abed och Eva-Marie Mårtensson får nära band till många.

– De får förtroende för oss, tycker nästan att vi blir som en del av familjen och ringer ofta hit med olika frågor, säger Randa Abed. Editionsbanner_tandvård.jpg


Relaterade artiklar