• Royne Mercurio vill förmedla glädje, hopp och eftertanke i sina bilder som han ritar under namnet Herregud och co.

Utveckling

Populära serien Herregud och co: Inspirationen kommer från kollegerna

12 juni 2023

Royne Mercurio är illustratören bakom Herregud och co. Inspirationen hämtar han ofta från fikarasterna med kollegerna på jobbet i Svenska kyrkan.

Ger fikarasterna inspiration till att rita?

– Att fika med kollegerna är de bästa tillfällena att snappa upp aktuella saker som det pratas om, exempelvis semlor och världsläget. Det inspirerar mig när jag på kvällen sätter mig och ritar bilder till Herregud och co.

Vad är Herregud och co?

– Det är min hobby där jag på fritiden gör bilder med tänkvärda texter som jag publicerar på sociala medier. Jag började för tio år sedan och har sedan dess vuxit rejält. I dag har jag cirka 200 000 följare på Facebook respektive Instagram.

Vad vill du förmedla?

– Glädje, hopp och eftertanke. Och gärna igenkänning, som meningen ”lägg den på ett bra ställe så kommer du aldrig hitta den igen”.

Vad tycker kollegerna?

– De brukar skoja om att de får passa sig för vad de säger eftersom det kan hamna i en herregud-bild. Men de tycker det är kul. En idé jag fick tack vare jobbet är en bild med texten ”jag står i vägen, alltså finns jag till”. Meningen kom till mig efter att vi alla hade fikat färdigt och jag stod och väntade i ett trångt kök för att ställa min kopp i diskmaskinen.

Alt-text"Jag står i vägen - alltså finns jag till", är en bild som Royne Mercurio illustrerade efter att ha blivit inspirerad på jobbet.

Har ditt skapande gjort dig till en bättre kommunikatör?

– Det tror jag. Jag har fått öva mycket på att formulera korta meningar som är begripliga och berörande. Det har jag nytta av i jobbet.

Royne Mercurio

  • Ålder: 52.
  • Gör: Kommunikatör i Svenska kyrkan Linköping och illustrerar bilder under namnet Herregud och co.
  • Bor: Lägenhet ett stenkast från domkyrkan i Linköping med fru och tre barn.
  • Fritid: Ritar, läser böcker.
  • Drömmer om: Att ge ut Herregud och co på engelska.

kyrka.jpg


Relaterade artiklar