• En privatperson har begärt ut 2500 handlingar från Kungsbacka kommun. Chefen Emanuel Forsell hoppas att personen backar på grund av avgiften.

Arbetstid

600 timmars arbete för att ta fram handlingar till en person

24 april 2023

En person har begärt ut de senaste 20 årens dispenser för sophämtning från Kungsbacka kommun. Det innebär 600 timmars jobb för en administratör. Men den dyra prislappen verkar avskräcka.

Emanuel Forsell, enhetschef för parkering och tillstånd på Kungsbacka kommun (nu tjänstledig för politiskt uppdrag), har fått hantera en medborgare som begärt ut en enorm mängd handlingar.

Det skulle ta en administratör 600 timmar att plocka fram handlingarna manuellt – vad är det för dokument?

– Personen ville ha alla handlingar gällande dispenser för tillfälligt uppehåll av sophämtning under de senaste 20 åren. Det rör sig om sammanlagt 2 593 sidor och vi räknar med att en person skulle behöva lägga 15 arbetsveckor på att ta fram dessa manuellt, säger Emanuel Forsell.

Avslog ni begäran?

– Ja, det gjorde vi. Vi ansåg att det var orimligt mycket tid och att vi måste ta ansvar för kommunens skattemedel. Men personen överklagade till kammarrätten.

Vad säger kammarrätten?

– Kammarrätten säger att personen har rätt att få handlingarna och att kommunen är tvungen att plocka fram dem. Men för några år sedan kom nya regler som säger att vi får ta ut en avgift. Så vi krävde ett förskott, det skulle kosta 5 186 kronor.

Har personen gått vidare?

– Vi har inte hört något sedan vi begärde en förskottsbetalning.

Är det vanligt att människor begär ut galet många handlingar?

– Det händer då och då. Det finns personer som har ett rättshaveristiskt beteende och vill störa verksamheten. Men det handlar bara om en handfull personer, säger Emanuel Forsell.

Läs mer: Så hanterar du "besvärliga människor"

Editionsbanner_administration.jpg


Relaterade artiklar