• Föreläsaren Charlotte Signahl tycker att man ska tänka om kring synen på "besvärliga människor".

Arbetsmiljö

Så hanterar du ”besvärliga människor”

7 december 2020

Vi har alla stött på sådana: ”Besvärliga människor”. Föreläsaren Charlotte Signal ger några snabba tips på strategier för att hantera folk med knepiga beteenden.

Vad menas med ”besvärlig människa”?

– Jag tänker att människor är människor och sällan besvärliga, men vi kan ha besvärliga beteenden. Det är ganska stor skillnad.

Så hur når man fram?

– Titta på sakfrågan och fråga dig vad personen egentligen vill diskutera. Ett bra sätt är att lära sig om härskatekniker och hur vi bemöter dem.

– Sedan kan du träna på att bemöta någon som till exempel förlöjligar dig och hitta dina egna mottekniker. Andra steget är att reflektera över hur du agerar om någon i din närhet blir förlöjligad. Och slutligen fundera över när du utsätter någon annan för någon av härskar­teknikerna.

Det låter som en smärtsam upptäck i så fall.

– Ja, vi ska inte tro att vi är helt fria från härskartekniker. Alla använder dem ibland, det viktiga är att få syn på sitt eget beteende.

Du kallar dem ”besvärliga människor”, andra skulle kanske säga rättshaverister.

– Nej, det är någonting annat. Härskartekniker och besvärliga drag gäller alla människor mer eller mindre. Jag tror att du vet i kroppen och själen hur det känns att möta en rättshaveristisk person. Då krävs professionella tekniker och att man tar hjälp av andra så fort som möjligt. Jag nämner dessa personer, men det är inte dem föreläsningen och workshopen handlar om.


Relaterade artiklar