• Som bilden till höger ser det ut när flyttfirman ställer av lass med inflyttande arkiv, som Susanna Karlsson tar hand om.

Utveckling

Flyttar 16 500 hyllmeter arkiv

19 oktober 2022

80 arkiv i Region Sörmland ska slås samman till ett. Räknat i hyllmeter är det 16 500 meter handlingar som ska flyttas. Arkivhandläggaren Susanna Karlsson håller ordning.

Hur flyttar man ett 16 500 hyllmeter långt arkiv?

– Jag och mina kolleger har inventerat post för post från alla 80 arkiv i Region Sörmland och pusslat ihop gigantiska ritningar fördelade på fem arkivdepåer. Vi har suttit i dagar och rabblat siffror så vi känt oss helt hjärntvättade. Sedan har flyttbilar rullat in med materialet varje dag i nästan ett år. Allt är uppmärkt så att vi vet var det ska stå.

Hur lång tid tar flytten?

– Den började i augusti, och vi beräknar bli helt klara till nästa sommar. Det blir en helt ny central verksamhet i regionen: Journal- och arkivservice.

Läs mer: Häng med ner till ett prisbelönt arkiv

Varför?

– I det regionarkiv som fanns i Nyköping fick det inte plats med mer. De hade inte tagit emot leveranser på flera år. Och i andra arkiv har det varit rena vilda västern, och handlingar har förvarats i källare eller skyddsrum där det funnits skadedjur, vattenskador och lösa elledningar. Nu kommer allt finnas i ordning på ett och samma ställe, i en ljus och fräsch före detta industrilokal i Eskilstuna.

Något mer som är bra?

– Tidsbesparingen för annan personal. Ibland har de fått leta i timmar efter något som de till slut ändå inte hittat. De har också tyckt att det varit lite otäckt att gå ner i mörka kulvertar, bland spindlar och spöken. Nu behöver de bara ringa oss.

Vad blir din uppgift?

– Det närmaste året blir det att vara ett stöd i flytten och handläggning av arkiv. Jag hoppas på lite varierande uppgifter.


Relaterade artiklar