• Amanda Ek, biståndsbedömare i Kungälv.

Lön och villkor

Här tjänar biståndsbedömare bäst

5 september 2022

Nio tusen kronor – så stor är skillnaden mellan biståndsbedömares högsta och lägsta snittlön. Bäst tjänar biståndsbedömare i Kungälv, där Amanda Ek arbetar.

Löneskillnaderna inom yrket biståndsbedömare varierar kraftigt. I den kommun som betalar lägst, Karlskoga, ligger medellönen på 30 443 kronor, enligt uppgifter som Tidningen Vision samlat in. Biståndsbedömare i Kungälv har dock en betydligt högre lön, där ligger medellönen på 39 606 kronor.

Tjänar 37 000 kronor

– Jag blir väldigt glad när jag hör att vi ligger högst i landet. Men lite chockad över att skillnaden är så stor. Alla biståndsbedömare har ett krävande arbete och då blir det märkligt, säger Amanda Ek, biståndsbedömare i Kungälv, som efter nästan ett år i yrket tjänar 37 000 kronor.

Förklaringen till att löneläget för biståndsbedömare i Kungälv är gott beror enligt både fack och arbetsgivare på en gemensam medveten strategi. Den har gått ut på att uppvärdera yrket i jämförelse med andra yrkesgrupper på socialförvaltningen som jobbar med tvångslagstiftning, som socionomer som jobbar med vuxna och med barn- och unga.

Vill förändra lönestrukturen

– Det här är något vi arbetat med i många år. Det känns jätteroligt att det gett resultat, säger Ulf Liljeros, Visions avdelningsordförande.

Susanne Ek, chef på biståndsenheten, skriver i ett mejl att alla socialsekreterare hos dem har uppdrag som är lika mycket värda och betydelsefulla. Att skillnaderna minskat mellan de olika yrkesgrupperna tycker hon därför är bra. Men tillägger att det är ett pågående arbete att jämna ut de gamla löneskillnaderna och att man troligen inte kommer att vara i mål förrän om ett par år.


Relaterade artiklar