Är du också en totalseparerare?

9 september 2022

Sju av tio jobbar gratis på fritiden, visar Tidningen Visions granskning. När det inte finns tydliga gränser hittar vi på våra egna system för vilka arbetsuppgifter vi accepterar att göra efter jobbet.

Värmebölja och sommartidtabell i kollektivtrafiken. Så fort jag sätter mig på bussen som ska transportera mig till jobbet första dagen efter semestern åker handen ner i handväskan och fiskar upp mobiltelefonen utan att jag reflekterar över det. Rörelsen har automatiserats efter att ha utförts varenda morgon i flera år. Jag ska kolla mejl och teams-meddelanden så att jag redan är på g när arbetsdagen drar igång på kontoret.

Men när jag sitter där med telefonen i handen orkar inte hjärnan engagera sig. Det är fem veckor sedan jag kollade mina meddelanden och det kan gott vänta tills jag kommit till jobbet, varit på morgonmöte och sagt hej till alla kolleger.

Hur lång tid krävs för att bryta en vana? På semestern är jag en totalseparerare, det vill säga jag stänger av jobbet helt. Men under arbetsveckorna är jag där och kollar meddelanden tidiga morgnar och sena kvällar. Det är jag inte ensam om.

Sju av tio medlemmar i Vision jobbar på fritiden, visar Tidningen Visions granskning. Ibland för att jobbet är kul och inspirerande, men oftast för att man känner att man måste. Nu höjs krav på att freda fritiden i flera länder och i EU förbereds ett direktiv som ska skydda vår rätt att koppla ner.

Läs granskningen: Sju av tio kollar mejlen efter jobbet

Nästan ingen i vår undersökning får betalt för sina insatser på kvällar och helger. Men i Haninge har några yrkesgrupper slutat jobba gratis efter arbetsdagens slut. Otydliga förväntningar har bytts ut mot tydlig beredskap och ekonomisk ersättning för det.

Läs reportaget: Jobbar du utanför kontorstid? Här får du betalt

När det inte finns riktlinjer för vår tillgänglighet skapar vi våra egna system för vad vi accepterar att göra efter arbetstid. Det framkommer i vår undersökning. Forskare har skapat sju olika typer för att beskriva sådana strategier, där totalsepareraren är en och totalintegreraren en annan.

Läs om forskningen: Skiljer du på jobb och privatliv? Kolla in listan med sju olika typer

Jag har hundra arbetsdagar till jul­ledigheten. I höst ska anstränga mig för att freda fritiden. Får du den återhämtning du behöver?

Fler ledare: